Twentse fietsactie met dubbele beloning fietsers en fietsende automobilisten succesvol

maandag, 16 maart 2015

Twentse fietsactie met dubbele beloning fietsers en fietsende automobilisten succesvol

De jaarlijkse fietsactie van Twente Mobiel richtte zich op de automobilisten. Dat is niks nieuws, wat wel nieuw was: ook de huidige fietsers hadden nu eens profijt van zo'n beloningsactie. Iedere keer als de deelnemende automobilist naar het werk fietste - en dus de auto liet staan, kregen beide medewerkers een beloning. De actie met bijna 600 deelnemers van 33 werkgevers was een succes: negen van de tien deelnemers zegt voortaan vaker naar het werk te blijven fietsen. Dankzij de inspanningen van werkgevers en de Fietsactie van Twente Mobiel gaan steeds meer werknemers op de fiets naar het werk. Zij besparen daarmee op jaarbasis ongeveer 868.000 autokilometers. 

Enkele resultaten van de actie

  • Half september stond de teller op meer dan 12.500 fietsdagen en 7.000 gefietste kilometers.
  • In totaal deden 33 werkgevers mee. Dat leverde 595 deelnemers en 378 aanbrengers op.
  • 42% van de deelnemers zegt door de actie vaker op de fiets te zijn gestapt. Vooraf kwamen de deelnemers vooral met de auto naar het werk. 80% van de deelnemers fietste tijdens de halfjaar durende actie meerdere keren per week naar het werk.
  • Negen van de tien deelnemers zegt voortaan vaker te fietsen naar het werk.
  • De woon-werkafstand van de deelnemers is gemiddeld 9,9 kilometer. Een kwart woont zelfs verder dan 15 kilometer van het werk.
  • De voornaamste reden om mee te doen aan de Fietsactie is gezondheid (41%) en de financiële bijdrage (36%).
  • Het totale voordeel tijdens de actieperiode voor de deelnemer was gemiddeld € 336. Dat is inclusief de beloning en de besparing op de benzinekosten. En ze bespaarden zo op jaarbasis ongeveer 868.000 autokilometers.
  • Doordat de deelnemers voor de actie vooral met de auto naar het werk gingen, stoten zij nu op jaarbasis 139 ton minder CO2 uit.

Meer over de actie

De collega-automobilist krijgt een beloning afhankelijk van de woon-werkafstand en het aantal dagen waarop hij naar het werk fietst. Per gefietste dag kan hij zo € 3, € 4, of € 5 verdienen. Dit kan oplopen tot ruim € 400. De fietser krijgt wel een lagere beloning: € 1 voor iedere dag dat de collega-automobilist fietst (met een maximum van € 88). Maar hij hoeft hier ook verder niets voor te doen, behalve zijn collega aan te sporen om vaker de fiets naar kantoor te pakken. Het maakt niet uit of deelnemers op een e-bike rijden of op een gewone fiets.

Bron: Twente Mobiel