ROC Friese Poort: leenfietsen voor duurzame school

dinsdag, 24 februari 2015

ROC Friese Poort: leenfietsen voor duurzame school

Docenten en studenten van ROC Friese Poort aan de Wetterwille in Drachten worden steeds mobieler. In het kader van 'de duurzame en gezonde school' kochten de opleidingsmanagers Zorg en Welzijn onlangs zes fietsen. Die kunnen worden gebruikt voor korte ritjes in de buurt.

"Docenten die carpoolend naar hun werk komen, kunnen nu op de fiets naar een stageadres", licht Opleidingsmanager Wietze Knol toe. "Studenten die met de bus naar school komen en in Drachten of omgeving moeten zijn voor sport of een project, kunnen dan even een fiets lenen van school."

Duurzaam gebouw dus ook duurzaam gedrag bevorderen
De sector Zorg en Welzijn zet zich steeds meer in voor duurzaamheid. Na de zomervakantie verhuizen de mbo-opleidingen, die nu nog aan de Wetterwille gehuisvest zijn, naar een nieuw gebouw op het campusterrein van ROC Friese Poort aan de Splitting 21/23. Het onderkomen is nog in aanbouw, maar wordt volgens de strengste normen (BREAM) op het gebied van duurzaamheid voltooid. "Bij zo'n duurzaam gebouw hoort vanzelfsprekend duurzaam gedrag', aldus Knol. 'Als personeel en studenten gaan we langzaam maar zeker werken aan een gezonde en duurzame school. Het werken met leenfietsen draagt daar een beetje aan bij."

Concierges doen onderhoud en uitleen
De conciërges van de locatie verzorgen de uitleen van de fietsen en zij nemen ook het klein onderhoud voor hun rekening. Henk Bike's Shop in het winkelcentrum De Wiken heeft de fietsen geleverd. Knol: "Waarom zou je iets van ver halen als je het dichtbij, in de wijk van de school, ook kunt krijgen". De fietsen zijn voorzien van een herkenbaar logo en een praktische transportkist voor de schooltassen. "We hebben gekozen voor een eenvoudige maar robuuste uitvoering zonder toeters en bellen", meldt Knol. "We hopen dat de studenten en personeel hier veel gebruik van gaan maken."

Bron: ROC Friese Poort