Provincie Gelderland probeert scholieren uit OV en op de e-bike te krijgen

maandag, 20 april 2015

Provincie Gelderland probeert scholieren uit OV en op de e-bike te krijgen

Provincie Gelderland wil onderzoeken in hoeverre scholieren bereid zijn de bus te laten staan en met de e-bike naar school te reizen. Hiervoor zet de provincie 1 jaar lang per 10 schoolweken 20 e-bikes in op verschillende middelbare scholen in Gelderland. Voor dit project 'ByCycle!' werkt provincie Gelderland samen met fietsenfabrikant Sparta uit Apeldoorn.

Reisgedrag
De deelnemende scholieren wonen op meer dan 10 kilometer afstand van school en reizen nu met de bus. De e-bikes zijn uitgerust met een track-and-trace-systeem (GPS), waarmee het reisgedrag kan worden gemonitord. Aan het einde van de pilot kunnen de scholieren tegen gereduceerd tarief een soortgelijke e-bike aanschaffen.

Flexnet
Provincie Gelderland zoekt naar nieuwe, flexibele vormen van vervoer om de regio ook in de toekomst bereikbaar te houden: het Flexnet. Het doel van het project 'ByCycle!'is inzicht te krijgen in de mogelijkheden van de e-bike ter vervanging en ter aanvulling van het regionale openbaar vervoer en de factoren die deze keuze beïnvloeden.

Soortgelijke projecten
Door het hele land lopen soortgelijke projecten waarmee onderwijsinstellingen, gemeenten, provincies en vervoerders kijken hoe scholieren en studenten kunnen worden gestimuleerd om met de e-bike of fiets naar de onderwijsinstelling te gaan. Dit om de overvolle bussen en treinen tijdens de spits te ontlasten. Voorbeelden zijn de pilot 'e-bike & studenten' in de regio Groningen-Assen voor studenten van de RUG, de pendelfietsen van het Deltion College in Zwolle en het spaarprogramma Slim Studeren Slim Reizen van Maastricht Bereikbaar