4. Alle maatregelen bij elkaar

slim werken slim reizen slim parkeren

Uw huidige parkeerterrein beter benutten, de vraag naar parkeerplaatsen verminderen of uw parkeercapaciteit vergroten: hieronder vindt u geactualiseerde informatie over alle maatregelen, overzichtelijk gerangschikt.
Lees ook de blog van parkeerdeskundige Arnold Helfrich over sturend parkeerbeleid.

 
 

 

 

 

Benut uw parkeerterrein beter

Heeft u alleen op een aantal piekmomenten te weinig parkeerplekken? Bekijk dan of u uw parkeerterrein slimmer kunt benutten. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

 • Slimme planning van bijeenkomsten
  Veel bedrijven hebben op vaste momenten in de week vergaderingen en besprekingen. Zorgen deze voor een piekbelasting van uw parkeerterrein, spreid de bijeenkomsten dan beter over de week. U kunt hierover afspraken maken met uw managers en afdelingen.
 • Slimme inzet van medewerkers
  De woensdag en vrijdag zijn bij veel bedrijven rustige dagen: op die dagen zijn bijvoorbeeld veel parttimers vrij. Werkt u met parttimers, dan kunt u de aanwezigheid van deze medewerkers beter over de week verspreiden. Ook kunt u uw medewerkers de gelegenheid geven langere werkdagen te maken; zij kunnen daardoor bijvoorbeeld een dag minder naar kantoor komen.
 • Slimme planning van spreekuren en/ of bezoekuren
  Vooral dienstverlenende bedrijven die veel bezoekers, cliënten of patiënten ontvangen, hebben vaste spreek- en bezoekuren. Kijk of u deze uren beter kunt spreiden, zodat een gelijkmatiger parkeervraag ontstaat.

 

Verminder de vraag naar parkeerplaatsen

Wordt uw parkeerprobleem vooral veroorzaakt door uw eigen medewerkers? Vaak komen medewerkers met de auto, omdat de alternatieven onbekend of niet interessant genoeg zijn. U kunt als werkgever een belangrijke rol spelen in het verminderen van de parkeervraag. Zeker als duurzaamheid en kwaliteit van de omgeving belangrijk voor u zijn, ligt het voor de hand om hieraan te werken.

 • Bied en stimuleer het gebruik van alternatieven voor de (lease)auto 
  Voor medewerkers die minder dan vijftien kilometer van het werk wonen, is de (elektrische) fiets vaak een prima alternatief. Ook kunt u op allerlei manieren het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. En denk ook aan carpool en vanpool; iedere automobilist die met een collega samen reist, levert u ruimte op de parkeerplaats op. Zorg ook voor alternatieven voor zakelijke ritten; veel medewerkers komen immers met de auto omdat ze die nodig hebben om naar afspraken te gaan. Het stimuleren van tijd-en plaatsonafhankelijk werken is ook zeer effectief om de parkeerdruk te verminderen.
 • Beloon medewerkers voor niet-parkeren
  Naast het stimuleren van alternatieven, kunt u medewerkers een beloning geven als zij niet meer parkeren. Hiermee laat u de keuze voor wel/niet parkeren bij uw medewerkers liggen, maar u voert de 'druk' wel op. U kunt dan denken aan een beloning voor medewerkers die hun parkeerplaats/parkeerpas inleveren. Dit kan een bedrag zijn, maar ook een beloning die in de lijn ligt van het stimuleren van alternatieven. Zoals een fiets/vouwfiets of een laptop om onderweg te werken. Een andere mogelijkheid is om uw medewerkers een 'parkeerbudget' te geven (eventueel als onderdeel van een persoonlijk mobiliteitsbudget). Iedere keer parkeren wordt in mindering gebracht op het budget. Parkeert de medewerker niet of weinig, dan krijgt hij het overgebleven bedrag uitgekeerd.
 • Stel een parkeerregime in

 

Vergroot de parkeercapaciteit

Benut u uw huidige parkeerruimte al optimaal en kunt of wilt u de vraag naar parkeerplaatsen niet (verder) terugdringen? Dan zult u uw parkeercapaciteit moeten vergroten. Dit kan op verschillende manieren, zowel voor een korte als voor een langere periode. 

 • Vergroot uw huidige parkeerterrein
  Wellicht kunt u uw huidige parkeerterrein efficiënter inrichten of vergroten en daardoor meer parkeerplaatsen creëren. Een verkeerskundig bureau kan u hierbij helpen. Wij brengen u graag in contact met een organisatie die u kan helpen. Houd er rekening mee dat u hiervoor een vergunning nodig hebt.
 • Laat uw medewerkers parkeren op afstand
  Heeft u op uw eigen terrein (of vlakbij het bedrijf) geen mogelijkheden de capaciteit te vergroten, dan kunt u faciliteren dat uw medewerkers op afstand kunnen parkeren. Dit kan bijvoorbeeld op bestaande P+R terreinen. Ook kunt u op een andere locatie parkeerruimte huren of kopen. Aandachtspunt bij parkeren op afstand is het vervoer tussen de parkeerplaats en uw organisatie. Op veel P+R terreinen zijn mogelijkheden beschikbaar, zoals busverbindingen of OV-fietsen. Zijn er geen – of onvoldoende – mogelijkheden aanwezig, dan kunt u hiervoor als werkgever zelf zorgen. Doet u dit samen met buurbedrijven, dan heeft u meer mogelijkheden en kunt u de kosten delen. U kunt denken aan fietsen (die gestald staan bij de parkeerplaats) en een shuttleservice/busje, dat geregeld pendelt tussen de parkeerplaats en uw bedrijf. U kunt uw medewerkers ook een vouwfiets lenen of geven. Het voordeel hiervan is dat deze gewoon in de auto mee kan.
 • Multi-user: deel parkeerplaatsen met de buren
  U benut uw parkeerruimte echt optimaal, als u het parkeren organiseert samen met andere bedrijven op uw bedrijventerrein. Met een multi-user parkeersysteem kunnen medewerkers bij alle deelnemende bedrijven parkeren. Dit leidt tot efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte en is heel geschikt om piekperioden mee op te vangen. U kunt dit prima combineren met een parkeerregime, waarbij u voorwaarden stelt aan het gebruik van de parkeerruimte.

 

Maak parkeren klantvriendelijker

 • Maak duidelijk waar de parkeerroute naartoe leidt. Geef bijvoorbeeld noord of oost aan. Of meld waar de parkeerplaats ligt ten opzichte van het hoofdgebouw en bedrijfsonderdelen. Wat is daarna de loopafstand naar deze locaties?
 • Zet de parkeerborden al eerder neer, bijvoorbeeld al op de afrit van de weg.
 • Geef aan hoe bezoekers moeten rijden naar de parkeergelegenheid.
 • Meld de beschikbare parkeercapaciteit al in een vroeg stadium en geef in een parkeergarage aan waar de beschikbare plekken zijn.
 • Geef duidelijk aan op welke wijze de parkeerplek betaald moet worden. Als dit met de chipknip kan, zorg dan ook dat er een oplaadpunt is.
 • Geef de mogelijkheid om vooraf online een parkeerplek te reserveren.
 • Geef informatie over parkeermogelijkheden via de navigatieapparatuur.