Gratis parkeren is de norm, maar hoe lang nog?

donderdag, 21 februari 2013

Gratis parkeren is de norm, maar hoe lang nog?

Gratis parkeren bij de werkgever is nu nog de norm, maar het kostenbesef neemt toe. Iedere werkgever beseft immers dat 'gratis' parkeren niet bestaat. Een parkeerplaats kost de werkgever jaarlijks gemiddeld € 1.000,-. Het parkeerbeleid van de meeste bedrijven is in de ogen van &Morgen adviseur en parkeerdeskundige Arnold Helfrich nog niet strategisch, het stuurt niet in gewenst gedrag. Het drukt niet uit dat de organisatie minder parkeren op prijs stelt. En dat de medewerker die de auto thuis laat, bespaart. Hij denkt dan ook dat over vijf jaar sturend parkeerbeleid de nieuwe norm is. 'Gratis parkeren zonder sturing is dan een achterhaalde luxe.' Lees de rest van het artikel dat hij schreef voor Reiskostenblog.nl

 

Kosten woon-werkverkeer en parkeren
Wanneer je in de kosten van een werkgever duikt, dan blijken de kosten voor woon-werkverkeer en parkeren een slok op een borrel te zijn. De leaseauto is daarbinnen weer de grootste kostenpost. Deze kan eenvoudig oplopen tot meer dan € 20.000 per jaar. Gemiddelde liggen de kosten van een leaseauto op € 11.029 per jaar, met een bandbreedte van € 5.760 tot een maximum van € 21.000. En bij een leaseauto hoort een parkeerplaats. Deze kost gemiddeld ongeveer € 1.000 per jaar, met een bandbreedte van € 108 tot een maximum van € 2.503 (cijfers Benchmark Mobiliteit).

Verworven recht
De medewerkers (en misschien nog wel meer de OR) zien gratis parkeren als arbeidsvoorwaarde nog als een verworven recht. En wie minder met de auto komt, wordt niet beloond, maar 'gestraft'. Er zijn namelijk nog steeds bedrijven waar de volgende situaties ontstaan:

Karel neemt geen parkeerplaats in en krijgt ook geen reiskostenvergoedingKarel woont op 9 kilometer van de zaak en gaat graag op de fiets. Karel is een gezonde, fitte en blije medewerker. Karel neemt geen parkeerplaats in en krijgt ook geen reiskostenvergoeding. Gerrit is een collega van Karel. Ze zijn ook dorpsgenoten. Gerrit woont aan de andere kant van het dorp en woont op iets meer dan 10 kilometer van de zaak. Alle medewerkers die meer dan 10 kilometer bij de zaak vandaan wonen, komen in aanmerking voor een reiskostenvergoeding.

Mede hierdoor (Gerrit is daarnaast ook een beetje lui van aard en bovendien regent het bijna altijd) komt Gerrit iedere dag met de auto. Hij komt vroeg en maakt zo gebruik van zijn eigen 'gratis' parkeerplaats. Gerrit is wel regelmatig ziek waardoor hij de parkeerplaats niet altijd bezet houdt. Gerrit ontvangt 19 cent per gereden kilometer aan reiskostenvergoeding. Gerrit werk ruim 200 dagen per jaar dus in een jaar ontvangt hij 4.000 keer 19 cent = € 760 per jaar. Daarnaast kost de gratis parkeerplaats de werkgever ook € 800 per jaar. Het verschil in mobiliteitskosten tussen de buren en collega's Gerrit en Karel is ruim € 1.500 per jaar!

Sturend parkeerbeleid de nieuwe norm
Het parkeerbeleid van de meeste bedrijven is in mijn ogen nog niet strategisch, het stuurt niet in gewenst gedrag. Het drukt niet uit dat de organisatie minder parkeren op prijs stelt. En dat de medewerker die de auto thuis laat, bespaart. Ik denk dan ook dat over vijf jaar sturend parkeerbeleid de nieuwe norm is. Gratis parkeren zonder sturing is dan een achterhaalde luxe. Sturend parkeerbeleid biedt namelijk voordelen voor alle betrokken partijen:

  • Flinke kostenbesparing voor bedrijven: Nu kopen ze vaak op piekbezetting parkeerplaatsen aan, terwijl deze grotendeels leeg staan (zie hiervoor ook de CROW-publicatie Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie).
  • Multifunctionele toepasbaarheid van parkeervoorzieningen: In het weekend kunnen bedrijven hun parkeerplaatsen verhuren aan winkelend publiek.
  • Ruimtebesparing voor overheden: Ze kunnen overgaan op nieuw ruimtelijk parkeerbeleid, er is minder ruimte voor parkeerplaatsen nodig bij nieuwe ontwikkelingen.
  • Meer acceptatie onder medewerkers, bijna geen onbezette parkeerplaatsen meer. Het is daarmee ook ondersteunend aan Het Nieuwe Werken, want er zullen meer mensen per vierkante meter op maandag, dinsdag en donderdag werken. Sturend parkeerbeleid maakt werken op andere dagen aantrekkelijk en op piekdagen is er een betere bezetting van de beschikbare plaatsen.

Tips voor succesvol sturend parkeerbeleid
Ik sluit af met mijn top 5; vijf tips waarmee je succesvol sturend parkeerbeleid kunt invoeren en hier veel kosten mee kunt besparen:

  • Maak de kosten inzichtelijk. Parkeren is nooit gratis. Geef inzicht in de kosten van parkeerplaatsen. Laat ook zien hoe vaak parkeerplaatsen niet bezet zijn.
  • Maak het parkeerbeleid transparant. Wie krijgt waarom wel of geen parkeerplaats. Stel zeer duidelijke spelregels op. Bijna iedere basisschool trekt ook een cirkel om haar school heen. Wie binnen deze cirkel woont, wordt verwacht lopend naar school te komen, omdat er anders te weinig fietsenstallingen zijn.
  • Houd rekening met meer fietsers. Vaak neemt het aandeel dat op de fiets naar het werk komt, toe. Zorg voor goede voorzieningen voor het stallen van fietsen, het omkleden en douchen.
  • Stel je flexibel op. En wees voorzichtig met het overboeken van het aantal parkeerplaatsen. Het is gemakkelijker om na een evaluatie het aantal passen te vergroten, dan te verkleinen.
  • Houd rekening met de pieken. Hoe vaak komen medewerkers naar kantoor en wat zijn de piekmomenten (vaak dinsdag- en donderdagochtend). Het is helemaal mooi als je hier met je parkeerbeleid in kunt sturen. Op woensdag en vrijdag is het goedkoper of makkelijker parkeren. Zo ontstaat een betere bezetting van je parkeerplaatsen, maar tegelijkertijd ook van je kantoorruimte!

Meer informatie over sturend parkeerbeleid? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..