Samobiel: meerijden met dorpsgenoten maakt kleine kernen weer bereikbaar

donderdag, 03 september 2015

Samobiel: meerijden met dorpsgenoten maakt kleine kernen weer bereikbaar

Geen bus in het dorp? Gestrand op het voetbalveld? Winkels en arts onbereikbaar? Een goed vervoersnetwerk op het platteland is lastig, het openbaar vervoer staat er al tijden onder druk. Samobiel is een nieuwe collectieve vervoersoplossing voor kleine kernen die de bereikbaarheid verbetert. Een mobiele website brengt vraag en aanbod van ritten bij elkaar en maakt meerijden met dorpsgenoten makkelijk. 22 september is de officiële lancering van deze in Zweden al zeer succesvolle aanvulling op het openbaar vervoer. Samobiel start in vier Friese dorpen. 

Anders dan buurtbus of  deelauto

Samobiel is speciaal ontworpen en dus zeer geschikt voor dunbevolkte gebieden en kleine kernen met teruglopende (OV) bereikbaarheid. Er is geen groot en dichtbevolkt gebied of grote doelgroep nodig. Een groep betrokken bewoners trekt de kar en vormt de motor achter Samobiel. Bewoners stellen samen een netwerk van stopplaatsen, routes en de geografische dorpsgrenzen vast. Samobiel is laagdrempelig en eenvoudig in gebruik, het werkt via een mobiele website en sms. De passagier betaalt en de chauffeur ontvangt een kleine kilometervergoeding via een betaalsysteem achteraf.

Na Zweden nu ook in Nederland
De waarde van Samobiel heeft zich al volop bewezen in Zweden. In Nederland is de provincie Friesland de eerste regio die Samobiel in vier dorpskernen toepast. Er zijn diverse gesprekken gaande met dorpen, vervoerders, gemeenten en provincies elders in het land. Met Samobiel kunnen bewoners en lokale overheid samen het platteland weer bereikbaar maken voor een fractie van de kosten van regulier OV.

Lancering 22 september
De lancering van Samobiel is op 22 september in Grand Café De Hofhouding in Buren. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.samobiel.nl