Autodelen 2.0

vrijdag, 16 maart 2012

Autodelen 2.0

Vanaf september kunnen particulieren geld verdienen door hun eigen auto via de website www.mywheels.nl uit te lenen aan een ander. Dit onderling autodelen (internationaal bekend als peer-to-peer car sharing) biedt een makkelijke manier om je auto te delen. Doordat je per rit betaalt, denken mensen ook bewuster na over alternatieven voor die autorit. Soms gaan ze fietsen, met het openbaar vervoer of blijven ze thuis werken. En dat is winst voor het milieu en helpt tegen files.

Uitleners en gebruikers bij elkaar brengen
Onderling autodelen kent twee groepen deelnemers: particulieren die hun eigen auto uitlenen en personen die zo'n privé-auto van een ander gebruiken. MyWheels brengt deze mensen vanaf september bij elkaar. Zo komt onderling autodelen voor iedereen binnen bereik en kan bij veel mensen de kostbare tweede auto de deur uit.
 
Auto staat 23 uur per dag stil
Vroeger wilde bijna iedereen een eigen auto bezitten. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die nadelen zien aan een eigen auto, zoals de vaste lasten en het feit dat elke auto gemiddeld 23 uur per dag staat te niksen. Meer dan de helft van de huishoudens in grote steden als Amsterdam, New York en Tokio heeft helemaal geen eigen auto meer. Een nieuwe trend is dus aan het ontstaan.
 
Aantal deelauto's meer dan verdubbeld
Voor sommige tripjes blijft een auto handig. Daarvoor zijn er huurauto's en deelauto's (bijvoorbeeld van Greenwheels, Studentcar en Wheels4all). Uit recente cijfers van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer blijkt dat het aantal deelauto's in Nederland de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is.
 
Veel meer keus
Niet iedereen woont echter in de buurt van zo'n deelauto. En veel mensen willen ook meer keus uit verschillende type auto's: ruim of compact, luxe of eenvoudig. In landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is daarom peer-to-peer car sharing in opkomst: je eigen auto onderling delen met buren, vrienden of wie je maar wilt.
 
Huur-. deel- of particuliere auto
Vanaf september kan dat ook in Nederland en België. Onder de naam MyWheels is een open standaard voor autodelen ontwikkeld. Dat betekent dat iedereen kan aanhaken en consumenten meer keus krijgen. Zij kunnen alle deelnemende auto's tegen een vergoeding lenen. Of dat nu huurauto's, deelauto's of particuliere auto's zijn. Op de website en je smartphone kun je zien waar alle auto's staan en wat ze kosten per uur en per kilometer. Er zitten ook bijzondere auto's van Wheels4all tussen zoals een 9-persoonsbusje, een elektrische Nissan Leaf of een knalrode pick-up truck.
 
Van de bedenkers van Wheels4all en OV-fiets
MyWheels is opgezet door Henry Mentink (oprichter en directeur van Wheels4all) en Ronald Haverman (directeur van Wheels4all en bedenker van de OV-fiets). Samen met andere partijen willen zij een succes maken van onderling autodelen. Zij streven daarbij niet naar winst maar naar idealen.
 
Open standaard
Henry Mentink: "We zijn een non profit organisatie. We delen niet alleen auto's maar ook de winst. We nodigen alle deelauto initiatieven uit om mee te doen met de open standaard, want dan krijg je echt het gemak voor de consument dat hij alle auto's kan pakken zonder zorgen of hij wel lid is van de juiste club " Haverman: "Met MyWheels komt er een enorme keus in auto's die je even kunt pakken voor een rit. Een eigen (tweede) auto is minder vaak noodzakelijk. Doordat je per rit betaalt, denken mensen ook bewuster na over alternatieven voor die autorit. Soms gaan ze fietsen, met het openbaar vervoer of blijven ze thuis werken. En dat is winst voor het milieu en helpt tegen files".
 
Geïnteresseerde gebruikers (die een auto hebben of zoeken) kunnen zich vanaf nu gratis aanmelden via "meedoen" op www.mywheels.nl