3. Carpool of vanpool: wat is voor u de beste maatregel?

slim werken slim reizen samen reizen

Of u kiest voor carpool of vanpool, hangt af van uw visie en doelstellingen, en van de beschikbaarheid van geld en menskracht. Zorg voor consistente en logische keuzes; in het ideale geval versterken maatregelen en acties elkaar.

Let op dat maatregelen elkaar juist niet afzwakken. Welke insteek of maatregelen u ook kiest, een goede interne communicatie is essentieel. Wij helpen u graag op weg bij het maken van de juiste keuze.

Carpool: samen met collega's in één eigen auto

Bij carpool reizen uw medewerkers samen met anderen in één auto naar het werk. Dit doen ze in hun eigen auto. Carpool is geschikt voor alle organisaties. Er zijn immers altijd collega's die bij elkaar in de buurt of aan elkaars reisroute wonen. Voor het stimuleren van carpool is relatief weinig inspanning van u als werkgever nodig.
Lees meer over carpool.

Vanpool: samen met collega's in een voertuig van de zaak

Bij vanpool rijden maximaal zes tot negen medewerkers samen van en naar kantoor in een door u beschikbaar gesteld voertuig. Eén van deze medewerkers is vrijwillig chauffeur. U sluit een leasecontract af met de vanpool-aanbieder die voor u het voertuig, administratie, rijschema’s etc. regelt. Vanpool is vooral geschikt voor organisaties met vaste werktijden. Werkt u met ploegendiensten, dan is vanpool alleen haalbaar als u vaste teams heeft. U hebt er als werkgever meer werk aan dan met carpool. Daar staat tegenover dat het effect ervan groter is. Als u een team van bijvoorbeeld negen personen kunt samenstellen, scheelt dit acht auto’s op de weg en op uw parkeerplaats. Vanpool is voor medewerkers minder vrijblijvend; daardoor is het een meer structurele maatregel.
Lees meer over vanpool.