Laat u inspireren door deze goede voorbeelden!

Arcadis: verhuizing naar stationslocatie

Bij de keuze voor nieuwe locaties speelt duurzaamheid mee. In Den Bosch is het kantoor naar een stationslocatie verhuisd, waardoor het OV-gebruik van 3% naar 26% gestegen.

Bron: MVO Nederland

ISVW – Shuttlebus goed voor milieu, bezoekers en bedrijven

Doortrekken van de reguliere buslijn was te duur maar toch wilde ISVW iets extra's doen voor bezoekers van het Leusdense conferentiecentrum én voor het milieu. Chantal Orth, algemeen directeur bij ISVW: 'De shuttlebus is ideaal: de gasten zijn er blij mee en vervoerder Besseling hoeft alleen een busje in te zetten als er animo voor is.'

ISVW, Leusden

Lees meer

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: bedrijfsfietsen voor medewerkers en bezoekers

Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is gevestigd in Houten en zorgt voor het lokale en regionale waterbeheer in Midden-Nederland. 'Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een groene organisatie zijn. Daarom promoten we ook groen reizen onder onze medewerkers' vertelt senior beleidsadviseur Robert Dortmans. De bedrijfsfiets is een onderdeel daarvan.
Lees meer

Papendorp Express: snelle OV-verbinding naar het bedrijventerrein

De Papendorpse bedrijven vroegen de gemeente Utrecht om een shuttledienst tussen de tramhalte 5 mei plein en het bedrijventerrein Papendorp. Met deze dienst bieden ze de medewerkers van Papendorp een beter OV aan. De Papendorp Express rijdt sinds september 2012. De shuttlebus rijdt tijdens de spits vaker naar het bedrijventerrein dan de huidige buslijn. Ook levert de dienst een tijdswinst op tot wel 50% van de reistijd. De partijen spraken af dat de werkgevers de shuttledienst onder de aandacht gaan brengen bij hun medewerkers. Met de financiële middelen van VERDER vinden werkgevers en overheden elkaar binnen het programma Slim werken slim reizen Midden Nederland.
www.papendorpexpress.nl

Twynstra Gudde: NS Business Card maakt medewerker regisseur van eigen tijd

Met de NS-Business Card kunnen de 350 adviseurs van Twynstra Gudde hun auto- en treingebruik eenvoudig en slim combineren. De kaart maakt hen regisseurs van hun eigen tijd, zorgt voor een betere balans tussen werk en privé én tegelijkertijd levert de extra werktijd in de trein meer declarabele uren op wat de kaartkosten ruimschoots compenseert.

Bedrijventerrein De Horst: aanleg voetpad zorgt voor betere OV-verbinding

Het bedrijventerrein de Horst - Princenhof in Leusden is sinds kort nog beter bereikbaar met het OV. De Leusdense bedrijven in het mobiliteitsplatform regio Amersfoort dienden een verzoek in bij de gemeente. Zij vonden het bedrijventerrein niet goed bereikbaar met het OV. Er stopte maar 2x per uur een bus bij de halte op het terrein. Een gesprek met de gemeente, het busbedrijf en de ondersteuning van VERDER maakte de realisatie van een voetpad mogelijk naar de verderop gelegen bushalte, waar 12x per uur een bus stopt. Deze ligt nu binnen het bereik van de mensen die werken op het bedrijventerrein. Gemeente Leusden voorzag de looproute van bewegwijzering. Ook de verkeerslichten bij de Randweg zijn aangepast, zodat mensen veilig kunnen oversteken. Met deze relatief eenvoudige oplossing kunnen medewerkers van De Horst en Princenhof nog slimmer werken en reizen.

LetmedoIT: Utrecht Bereikbaarpas voor alle medewerkers

Voor een snel groeiend IT-bedrijf is het belangrijk goede medewerkers te krijgen en behouden. Maatregelen om slimmer te werken en te reizen helpen daarbij. Medewerkers krijgen gratis de Utrecht Bereikbaar PlusPas en worden zo gestimuleerd vaker met het openbaar vervoer te reizen. Ze reizen in de stadsregio Utrecht gratis met het openbaar vervoer.

Met de pas altijd op zak, hoeven ze zich niet bezig te houden met vervoersbewijzen en kunnen ze zo in de bus en sneltram stappen. Omdat LetmedoIT koos voor de PlusPas kunnen medewerkers ook vanaf verder weg gelegen P+R-terreinen rond Utrecht gratis op de bus stappen. Iedereen krijgt de pas, ongeveer de helft van de medewerkers gebruikt hem. Alles wordt vanuit Utrecht Bereikbaar geregeld. Een overzichtelijke website biedt alle informatie over de pas. Bedrijven kunnen er ook brieven, poster, nieuwsberichten en flyers downloaden om te gebruiken bij de invoering en de interne communicatie.
Lees meer

De Stichtse Rijnlanden en Maetis: contract voor OV-grootgebruikers verlaagt kosten

Hoogheemraadsschap De Stichtse Rijnlanden en Maetis uit Houten geven hun medewerkers al jaren een gratis OV-abonnement. Het afsluiten van een contract voor OV-grootgebruikers maakt de administratie makkelijker en de kosten zijn vaak lager.

Heilijgers: niet straffen maar belonen

"Alle medewerkers krijgen een mobiliteitspas, waarmee Heilijgers zakelijke reizen met het OV volledig vergoed. Eens per jaar ontvangen medewerkers een bonus over dat deel van het zakelijk verkeer dat zij met het OV hebben afgelegd (gestaffeld). De mobiliteitspas voorziet in de vergoeding van trein- en buskosten, gebruik van P+R en stationstaxi's. Daarnaast huren we fietskluizen op station Amersfoort Schothorst en staan er op kantoor twee fietsen voor algemeen gebruik. Dat maakt het reizen met het OV nog wat gemakkelijker en aantrekkelijker."

Arjan van Asselt, financieel directeur, Heilijgers, Amersfoort
Lees meer

Cliniclowns: verhuizing naar plek nabij station

"Op zoek naar nieuwe kantoorruimte? Neem in de afwegingen het aspect mobiliteit dan bewust mee. Overweeg om bij een station te gaan zitten. Dat kan het OV-gebruik voor woonwerk- en zakelijk verkeer ten goede komen, en daarmee kostenbesparend zijn.Ten opzichte van een anoniem bedrijventerrein heb je alle faciliteiten in de buurt en kan het gunstig zijn voor de uitstraling van je organisatie." 

Hans Geels, directeur CliniClowns Nederland, Amersfoort
Lees meer

Provincie Utrecht: meer OV-gebruik en milieuvriendelijker met Mobility Mixx

"Met Mobility Mixx konden we bijdragen aan onze milieudoelstellingen én onze efficiency verbeteren. Voor het woon-werkverkeer gebruiken medewerkers nu vaker het OV. Voor het zakelijk verkeer pakken ze vaker het OV of een poolauto. Die is meestal een stuk milieuvriendelijker dan de privé-auto die ze anders zouden gebruiken. "

Klaas Eding, voormalig hoofd facilitaire dienstverlening, Provincie Utrecht
Lees meer

Centrum Maliebaan: OV-fiets bij UB-pas veel gebruikt voor korte ritjes

'Ik rij op de OV-fiets omdat mijn werkgever de Utrecht Bereikbaar-pas aanbood. Ik gebruikte geregeld de auto, vooral als ik vanuit mijn werk ergens anders heen moet. De milieuwinst is in mijn geval hoog. Nu fiets ik elke dag van het station naar mijn werk en als ik een auto nodig heb, pak ik er een van mijn werkgever. Ik rij op de OV-fiets langs de grachten, de snelste en de leukste route. Ik vind het geweldig en ben niet de enige. Bij ons in de fietsenkelder staan er nu bijna dagelijks vijf. Daarvoor zag je er nooit een.'

Marinus van den Brink, beleidsmedewerker, Centrum Maliebaan in Utrecht. Bron: AD van 23 juli 2010.

NIGZ: alleen autovergoeding als OV echt geen optie is

‘Onze medewerkers krijgen een NS-jaarkaart en kunnen de OV-fiets gebruiken. Een reiskostenvergoeding voor de auto krijgen medewerkers alleen als het OV écht geen optie is. Dit past prima in ons gezondheidsbeleid, daarom was er bij de medewerkers ook veel draagvlak voor. Vrijwel iedereen komt met OV of fiets.’

Jaap Koot, directeur-bestuurder, NIGZ in Woerden
Lees meer