Flexibus: gemeenten gezocht voor pilot met app-gestuurd OV

maandag, 26 januari 2015

Flexibus: gemeenten gezocht voor pilot met app-gestuurd OV

Als eerste stap naar vraaggestuurd en datagedreven ov willen twee studenten een proef houden met de Flexibus. Het via een app bestelde minibusje zet je af waar je wilt. De onderzoekers zoeken vervoerders en gemeenten die mee willen werken aan een pilot.

Een bus zonder vaste route, maar die steeds de meest ideale route rijdt op basis van de actuele vraag. Dat is de Flexibus, die kan werken dankzij big data. Het idee van de Flexibus sluit aan bij een van de problemen van het huidige openbaar vervoer: lege bussen op de ene route en overvolle ergens anders. Door te kijken naar actuele vraag en verkeersstromen, kan het OV veel slimmer en goedkoper. 

App voor slimste route
Bij Flexibus geef je via een app aan waar je naartoe wil en wanneer. De app zegt vervolgens hoe laat je bij welke halte moet staan. De bus rijdt geen vaste route, maar past rijdt de slimste route op basis van de vraag. In stedelijke gebieden kan dat dagelijks voor 200.000 reizen een reistijdverkorting van 10 tot 20% opleveren, denken de onderzoekers.

Datagedreven OV
​De Flexibus is nog maar één van de mogelijkheden om het OV meer datagedreven te maken. Volgens de onderzoekers verdwijnen uiteindelijk ook de dienstregelingen. De exacte vertrektijd wordt geoptimaliseerd op basis van de actuele verkeersstromen.

De onderzoekers Hidde Hovenkamp (die econometrie studeert aan de Vrije Universiteit Amsterdam) en Roos van der Sterren (die internationale politieke economie studeerde) zoeken nu naar vervoerders en gemeenten die een pilot willen gaan opzetten met de Flexibus.

Lees meer over de Flexibus

Bronnen: OV Magazine, RTL Nieuws