10 Tips om reizen met het OV te stimuleren

donderdag, 17 september 2015

10 Tips om reizen met het OV te stimuleren

Een treinkilometer levert ongeveer 31 gram CO2-uitstoot op, 75% minder dan een gemiddelde autokilometer. Plus dat je met het OV kosten kunt besparen (bereken met de OV-calculator hoeveel dit is binnen jouw organisatie).

 

Hoe stimuleer je OV?

 

 1. Bied zo nodig aanvullend vervoer tussen OV-halte (of P+R) en werk
  Denk aan een abonnement op OV-fiets, dienstvoertuig, deelauto of pendeldienst.
 2. Geef een goede reiskostenvergoeding, zodat OV aantrekkelijker is dan auto
  OV-kosten voor woonwerk- en zakelijke reizen zijn belastingvrij te vergoeden. Verstrek je OV-kaarten, dan geldt dat alle OV-reizen, inclusief privéreizen, onder de vrijstelling vallen mits sprake is van méér dan sporadisch zakelijk gebruik (op minimaal 10% van het aantal reguliere werkdagen per maand ). Je kunt het OV nog aantrekkelijker maken door de vrije ruimte binnen de WKR te gebruiken om met het OV reizende medewerkers dezelfde reiskostenvergoeding van 19 cent te geven als autorijders. Ook kun je autorijders voor wie OV wel een serieuze optie is een lagere kilometervergoeding geven om autorijden minder aantrekkelijk te maken.
 3. Geef je medewerkers een mobiliteitskaart
  Een mobiliteitskaart is 1 kaart voor alle zakelijke reizen met het OV en vaak ook nog voor OV-Fiets, deelauto en meer. De kaart verlaagt de drempel om met het OV te gaan, medewerkers hoeven de kosten niet zelf voor te schieten. Er zijn veel organisaties die je al het administratieve werk uit handen nemen en je helpen kosten te besparen (o.a. Workaway).
 4. Bied alternatieven voor zakelijke ritten overdag
  Denk aan een poolauto, scooter of dienstfiets zodat er geen reden is om niet met het OV te komen.
 5. Hanteer flexibele werktijden voor OV-reizigers 
  Daardoor kunnen ze buiten de spits reizen.
 6. Geef een reisadvies op maat
  Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Geef een persoonlijk reisadvies aan (nieuwe) medewerkers op basis van 9292.nl of een andere reisplanner.
 7. Geef medewerkers een proefabonnement
  Dit werkt goed op verandermomenten wanneer medewerkers moeten nadenken over hun reisgedrag. Denk aan verhuizingen en in dienst treden.
 8. Wijs je medewerkers op handige apps en reisplanners
  Er zijn diverse slimme reisplanners enOV-apps die je kunt gebruiken. Daarmee stem je alle vervoersmogelijkheden op elkaar af. En met behulp van P+R, (OV-)fiets, deelauto of taxi reis je snel van deur tot deur.
 9. Sneller met OV of met de auto? Check het
  Vaak is het OV sneller dan de auto in de stad en tijdens de spits en kun je onderweg werken als je dat wilt. Dit kun je checken op Goabout.com (inclusief CO2-uitstoot en prijzen), ANWB Routeplanner (eigen Onderweg app) of Google Maps.
 10. Doe inspiratie op bij andere werkgevers
  Wat doen andere werkgevers aan stimulering van OV-gebruik, wat kun je nog meer doen en hoe pak je dat aan? Kijk op www.slimmeropweg.nl

Dit is het tweede blog in een drieluik met praktische tips voor werkgevers om slimmer en duurzamer te reizen (zie ook ’10 tips om fietsen te stimuleren’). &Morgen maakte in opdracht van de gemeente Zeist een werkgeversmagazine met onder andere deze tips, regionale praktijkvoorbeelden en initiatieven en een overzicht met handige websites en lokale aanbieders. Lees ook deel 3: ‘10 tips om duurzamer te rijden’.