10 Slimme OV-apps: nog slimmer van A naar B met het OV

zondag, 31 augustus 2014

10 Slimme OV-apps: nog slimmer van A naar B met het OV

Het blijft vervelend om te moeten rennen voor de trein, tram of bus en er dan vervolgens achter te komen dat 'ie 5 minuten vertraging heeft. Het had je aardig wat zweetdruppels bespaard als je dat vooraf had geweten. Steeds meer apps springen in dit gat en bieden realtime vertrektijden, perrons en alternatieve reisadviezen als de vertraging te hoog oploopt. Het OV links laten liggen omdat het onbetrouwbaar zou zijn, wordt met de nieuwe generatie apps dus een steeds zwakker argument om niet voor het OV te kiezen.

OVapps zijn er in alle soorten en maten. Welke app voor jou geschikt is hangt ervan af wat voor soort reiziger je bent. Als je dagelijks dezelfde trein neemt, heb je genoeg aan een app die je snel laat zien of je trein vertraging heeft. Maar wil je een reis plannen naar een onbekende bestemming of meerdere soorten OV met elkaar combineren, dan heb je behoefte aan meer informatie. Veel mensen gebruiken dan ook meerdere OV-apps naast elkaar. Na fietsapps, reisapps en gedragsapps zet &Morgen nu 10 slimme OV-apps op een rij, waarvan sommige zo handig zijn dat je straks niet meer zonder kunt.

 

Klik op het schema hieronder voor een grotere versie.

ovapps schema

Openbaar vervoer app: snel en mooi overzicht

openbaarvervoerappDeze app is met name geschikt voor mensen die vaker op hetzelfde traject reizen met de bus of tram. Je kunt hier namelijk geen reis mee plannen, maar alleen zien of de bus op tijd aankomt of niet. De kaart geeft de lijnen bij jou in de buurt weer, waarbij de kleur rondom het icoontje van de bus aangeeft of deze op tijd rijdt. Je ziet op de kaart precies of je moet gaan rennen of dat je beter op de volgende kunt wachten. De app biedt alle gangbare lijnen, bijna 3.500 stuks. Ook zie je per maatschappij een lijst met alle beschikbare lijnen. De app houdt rekening met gewijzigde bustijden bij evenementen of omleidingen.
iPhone versie

9292: compleet en overzichtelijk maar soms onlogische adviezen

9292appEen van de meeste bekende OV-apps blijft 9292. De app is erg handig om meerdere vervoersmiddelen te combineren en laat op een kaartje zien hoe je naar de bushalte of het station moet lopen. Handig is de mogelijkheid om te synchroniseren tussen de 9292 website en de app. Reizen die je gepland hebt op je computer kun je verder gebruiken in de app. Veel gehoord kritiekpunt zijn de onlogische reisadviezen die de app soms geeft. Buiten dit punt is 9292 een complete en overzichtelijke app, die de vertragingen goed bijhoudt.
iPhone versie
Android versie
Windows Phone

OVinfo Beta: nog snel een sprintje trekken naar de bus of nog alle tijd voor koffie

ovinfoappVergelijkbaar met de Openbaar Vervoer app, maar dan voor Android in plaats van voor Iphone. De app laat realtime bustijden zien en geeft door middel van kleurtjes aan of de bus op tijd, te laat of juist te vroeg is. De app is bedoeld voor mensen die al weten waar de bushalte is. De app heeft namelijk geen overzichtskaartje waarop je de route kunt uitstippelen. Ben je een frequente busgebruiker die snel en gemakkelijk wil weten of de bus op tijd is, dan is dit een prima app om te gebruiken.
Android versie

Rijden de treinen: de naam zegt het al

rijdendetreinenappSimpeler dan Rijden de treinen wordt het bijna niet. Wat OVinfo Beta voor de bus doet, doet Rijden de treinen voor de trein. De app maakt gebruik van de data van Prorail, die net even iets sneller zijn dan de data van de NS. Storingen krijg je dus snel en op tijd door. De app laat ook internationale treinen zoals de Thalys zien en heeft een reisplanner optie. De app laat zien welk soort materiaal er in gezet wordt en hoe lang het treinstel zal zijn. Erg handig voor de ervaren treinreiziger die snel en gemakkelijk in– en uit wil stappen.
Android versie

NS planner Xtra: veel extra opties voor incidentele treinreiziger

nsplannerappDeze app biedt veel opties. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven hoeveel tijd er tussen een overstap moet zitten en of je gebruik wilt maken van de hogesnelheidslijn. Je kunt je reis van deur tot deur plannen en daarbij aangeven hoe je naar het station komt. Je favoriete trajecten sla je op en haal je daarna met een klik weer boven. De app laat door middel van 1, 2 of 3 poppetjes zien hoe druk het is in de trein. Ook toont de app op een kaartje de route van de trein. Deze app is met name geschikt voor mensen die minder vaak met de trein reizen.
iPhone versie
Android versie

Treintijden: no nonsense voor frequente treinreizigers

treintijdenappOok deze app is geschikt voor mensen die vaak op hetzelfde traject reizen en snel willen kunnen zien hoe laat de trein vertrekt. De app laat meteen de dichtstbijzijnde stations zien en je kunt je favoriete trajecten opslaan.
iPhone versie
Android versie

Sneltrein: hoeveel minuten heb je nog?

sneltreinappAlleen beschikbaar voor Iphone gebruikers. Ook deze app zet in op snel en gemakkelijk informatie bieden. De app laat automatisch een lijst zien van de dichtstbijzijnde stations en je kunt de gewenste reis met een veeg naar rechts opslaan, zodat je deze later nog kunt gebruiken. Origineel aan deze app is dat hij laat zien over hoeveel minuten de trein vertrekt. Je hoeft dus niet meer zelf te kijken hoe laat het is en hoe laat de trein vertrekt en dan snel het verschil uit te rekenen. De app stuurt je desgewenst een pushnotificatie met informatie over je overstap.
iPhone versie

ANWB onderweg: als je meer wilt dan alleen OV-informatie, bijvoorbeeld kosten vergelijken

anwbappDe uitgebreide ANWB app biedt verkeersinformatie, een routeplanner, samenrijden, benzineprijzen, parkeertarieven en een OV reisplanner. Doordat de app zoveel verschillende diensten biedt, kan het onoverzichtelijk worden, maar het voordeel is dat je gemakkelijk de kosten van het OV met de kosten van dezelfde reis met de auto kunt vergelijken. De ANWB onderweg is vooral geschikt als je meerdere functies wil gebruiken. Als OV reisplanner kunnen andere apps je sneller helpen je reis uit te stippelen, maar als je op zoek bent naar een complete app die meer biedt dan alleen OV-informatie is de ANWB onderweg app zeker het proberen waard.
iPhone versie
Android versie

Rails NL: heel snel en makkelijk alle treininfo

railsappRails NL laat je snel en gemakkelijk zien hoe laat je trein vertrekt en of deze vertraging heeft. En met snel bedoelen we ook echt snel. In slechts 4 kliks heb je alle informatie die je nodig hebt op je scherm. Alle spooraanbieders van Nederland zijn aangesloten bij de app en ook laat de app door middel van treinicoontjes zien wat voor soort trein er op het perron staat. Het plannen van een reis op tijd en datum kan nog niet, dit wordt in de volgende update meegenomen. Soms is ook het plannen van buslijnen mogelijk, maar het plannen van treinreizen blijft de belangrijkste functionaliteit van deze app.
iPhone versie

OV Butler: snel geld terug claimen

ovbutlerappGeen reisapp, maar wel een handige ondersteuning als je bent vergeten om uit te checken of als je trein meer dan 30 minuten vertraging heeft opgelopen. Via de app zie je de laatste reizen die je hebt gemaakt. Met een klik op de reis waarvoor je compensatie wilt aanvragen meldt OV butler bij de betreffende vervoerder dat je een claim hebt ingediend. Ook laat de app het huidige saldo op je OV chipkaart(en) zien.
iPhone versie
Android versie