10 Tips om duurzamer te rijden

dinsdag, 22 september 2015

10 Tips om duurzamer te rijden

Ook voor medewerkers die niet (altijd) willen of kunnen overstappen op ander vervoer, zijn er manieren om anders te rijden. Door over te stappen op elektrisch of Groengas, door zuiniger te rijden of door auto's te delen dragen ook zij hun steentje bij aan kostenbesparing en verduurzaming.

Hoe stimuleer je duurzamer rijden?

 

 

Elektrisch rijden

Elektrisch of hybride rijden is stiller, beter voor de luchtkwaliteit en vermindert de CO2-uitstoot. Een elektrische auto is voordelig in het gebruik. Vergeleken met benzine of diesel ben je zo’n 40 tot 50% voordeliger uit qua brandstof.

Er zijn ook fiscale voordelen: elektrische auto’s zijn t/m 2017 vrijgesteld van BPM en via de MIA (Milieu Investeringsaftrek) kun je voordelig investeren in elektrische en hybride voertuigen of een oplaadpunt.Check de subsidiewijzer voor nog meer ondernemersvoordelen. De bijtelling voor leaserijders is 4 tot 7%, afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Elektrische auto’s zijn in aanschaf wel flink duurder. Dat komt door de batterij, verreweg het duurste onderdeel. Het opladen van de batterij duurt tussen de 4 en 10 uur, bij snellaadstations 10 minuten tot een uur. Meer weten over elektrisch rijden? Kijk op ANWB.nl.

 • Bereken hier of elektrisch of benzine in jouw geval voordeliger is. 
 • Plaats een oplaadpunt 
  Je kunt oplaadpunten op je eigen terrein laten plaatsen kan via ElaadNL.
 • Zoek een oplaadpunt
  Het aantal openbare oplaadpunten breidt zich gestaag uit en check je op Oplaadpalen.nl.

 

Autodelen

Wist je dat een auto gemiddeld 23 uur per dag stil staat? Een auto delen is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Afhankelijk van je situatie zijn er de volgende alternatieven:

 • Leaseauto delen overdag
  Spreek af dat medewerkers met een leaseauto hun auto overdag beschikbaar stellen aan collega’s (die met fiets of OV komen) voor het maken van zakelijke ritten. Bij Rabobank Rotterdam (zie het artikel op blz. 12 en 13) en Arcadis in Amersfoort werkt dit prima. Paleiskwartier Elektrisch in Den Bosch is de eerste zakelijke e-autodeelpool van een aantal bedrijven en instellingen (bekijk het filmpje (minuut 2.40-5.40), ook op de Amsterdamse Zuidas delen meerdere bedrijven een aantal deelauto's.
 • Koop of lease poolauto’s die medewerkers kunnen delen voor zakelijke ritten overdag
 • Neem een abonnement op een deelautosysteem. Je kunt gebruik maken van vaste locaties of een auto op je eigen locatie laten neerzetten. Grootste aanbieders zijn: SnappCarGreenwheelsWeGo enMyWheels. Greenwheels, Mobility Mixx (SammSamm) en WeGo richten zich als enige speciaal op zakelijk autodelen. Ook leasemaatschappijen bieden steeds meer deelauto’s aan (bv Arval metWisselwagen, Alphabet, Athlon). Op ritjeweg.nl zie je alle deelautolocaties.

 

Rijden op Groengas

Rijden op Groengas is slim voor portemonnee èn milieu. Groengas is de schoonste brandstof die nu beschikbaar is en wordt gemaakt uit afvalstromen als groente, fruit en tuinafval (gft), rioolwater of vuilnis. Voertuigen die op Groengas rijden, kunnen ook op aardgas rijden. De netto CO2-uitstoot is verwaarloosbaar. Je rijdt 1000 kilometer voor 59 euro.

 

Zuiniger rijden

 • Check de bandenspanning
  Banden met een AA-label gebruiken minder brandstof. De juiste bandenspanning levert je zelfs een brandstofbesparing van 2 tot 5% op.
 • Pas het nieuwe rijden toe
  Met de tips van het nieuwe rijden zitten je medewerkers meer ontspannen achter het stuur en bespaar je ten minste 6% op brandstofkosten.
 • Rij samen
  Laat medewerkers samen naar kantoor rijden en bespaar zo op je brandstofkosten. Denk bij het stimuleren van carpoolen aan: alternatieven voor zakelijke ritten overdag, gereserveerde parkeerplaatsen voor carpoolers, thuiskomgarantie, goede afspraken over de reiskostenvergoeding en maak het matchen gemakkelijk. Bijvoorbeeld via SamenrijdenBlablacar en Toogethr.

 

Dit is het derde blog in een drieluik met praktische tips voor werkgevers om slimmer en duurzamer te reizen (zie ook ’10 tips om fietsen te stimuleren’, '10 tips om reizen met het OV te stimuleren'). &Morgen maakte in opdracht van de gemeente Zeist een werkgeversmagazine met onder andere deze tips, regionale praktijkvoorbeelden en initiatieven en een overzicht met handige websites en lokale aanbieders.