sow header 5

Zakelijk autodelen: mogelijkheden en aanbieders onder de loep

dinsdag, 31 mei 2016

Zakelijk autodelen: mogelijkheden en aanbieders onder de loep

Het scheelt u als werkgever veel geld als meerdere medewerkers van één auto gebruik maken. Of dat nu hun eigen auto is (carpoolen), de leaseauto die overdag door meerdere collega’s wordt gebruikt, een bedrijfsauto of een deelauto (ook vaak poolauto genoemd) van een externe aanbieder. Onderzoek laat zien dat werknemers die af en toe een zakelijke afspraak elders hebben, al gauw met de auto naar het werk komen. Door deelauto’s aan te bieden is het voor deze medewerkers gemakkelijker om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te gaan. Zakelijke deelauto’s hebben daardoor niet alleen effect op het zakelijke verkeer, maar ook op het woon-werkverkeer. Maar: welke mogelijkheden zijn er precies, welke aanbieders richten zich op zakelijk autodelen en wat zijn de verschillen tussen hen? Syndesmo zet het voor u op een rij: niet uitputtend, wel verhelderend en inclusief de grootste aanbieders van dit moment.

10 Tips om duurzamer te rijden

dinsdag, 22 september 2015

10 Tips om duurzamer te rijden

Ook voor medewerkers die niet (altijd) willen of kunnen overstappen op ander vervoer, zijn er manieren om anders te rijden. Door over te stappen op elektrisch of Groengas, door zuiniger te rijden of door auto's te delen dragen ook zij hun steentje bij aan kostenbesparing en verduurzaming.

Samobiel: meerijden met dorpsgenoten maakt kleine kernen weer bereikbaar

donderdag, 03 september 2015

Samobiel: meerijden met dorpsgenoten maakt kleine kernen weer bereikbaar

Geen bus in het dorp? Gestrand op het voetbalveld? Winkels en arts onbereikbaar? Een goed vervoersnetwerk op het platteland is lastig, het openbaar vervoer staat er al tijden onder druk. Samobiel is een nieuwe collectieve vervoersoplossing voor kleine kernen die de bereikbaarheid verbetert. Een mobiele website brengt vraag en aanbod van ritten bij elkaar en maakt meerijden met dorpsgenoten makkelijk. 22 september is de officiële lancering van deze in Zweden al zeer succesvolle aanvulling op het openbaar vervoer. Samobiel start in vier Friese dorpen. 

Magazine zet Zeister werkgevers aan tot slimmer reizen

dinsdag, 01 september 2015

Magazine zet Zeister werkgevers aan tot slimmer reizen

Als duurzame gemeente wil Zeist graag werkgevers stimuleren om hun medewerkers slimmer en duurzamer te laten reizen. Daarom gaf de gemeente &Morgen opdracht een magazine te maken met praktische tips, best practices van andere werkgevers, regionale initiatieven waar ze zich bij aan kunnen sluiten, handige websites en een lijst met lokale aanbieders. Ook de gemeente zelf gaat in het magazine met de billen bloot en vertelt wat zij zelf doen op het gebied van slim reizen. Het magazine is online en per post verspreid onder alle Zeister werkgevers maar bevat ook veel bruikbare informatie en inspiratie voor werkgevers (en overheden) in andere regio's.    

Meer dan 10.000 nieuwe spitsmijders zijn Wild! van de Spits in Rotterdam

dinsdag, 28 april 2015

Meer dan 10.000 nieuwe spitsmijders zijn Wild! van de Spits in Rotterdam

Het spitsmijden-project "Wild! van de Spits" van De Verkeersonderneming in Rotterdam is populair: anderhalve maand na de start doen al meer dan 10.000 nieuwe spitsmijders mee. Of je nu de fiets pakt, met het OV reist, thuiswerkt of kiest voor vervoer over water; alles wordt beloond in de Rotterdamse regio, behalve met de auto in de spits reizen.

SLIM uit de spits: succesvol spitsmijden project Arnhem-Nijmegen in cijfers

dinsdag, 28 april 2015

SLIM uit de spits: succesvol spitsmijden project Arnhem-Nijmegen in cijfers

Het succesvolle spitsmijden project 'SLIM uit de spits' dat de afgelopen twee jaar liep in regio Arnhem-Nijmegen krijgt een vervolg. SLIM uit de spits wordt ingezet tijdens de werkzaamheden aan de A12 op het traject Veenendaal-Arnhem-Grijsoord en later tijdens de werkzaamheden aan de Waalbrug, die in 2017 starten. SLIM uit de Spits is het grootste spitsmijdproject van Nederland. In de afgelopen 2 jaar werden automobilisten die vaak in de spits rijden uitgedaagd om hun reisgedrag aan te passen. De deelnemers kregen voor het spitsmijden een beloning in de vorm van spaarpunten die ze konden besteden in de webshop. Enkele resultaten op een rij.

Brabant: site met alle vervoersopties in de regio

maandag, 13 april 2015

Brabant: site met alle vervoersopties in de regio

Wat zijn de reismogelijkheden in de kleine dorpskernen? Regiotaxi ontwikkelde op verzoek van de provincie en de 12 gemeenten van Noordoost-Brabant in samenwerking met Go About de website www.ikwilvervoer.nl. De site biedt een overzicht van alle lokale mogelijkheden: naast het openbaar vervoer, de fiets en de (deel)auto staan ook de Regiotaxi, vrijwillige hulpdiensten en lokale vrijwilligersinitiatieven erop. 

Streekfietsbuffet biedt veel lekkers: regionale fietsacties vergeleken

dinsdag, 04 augustus 2015

Streekfietsbuffet biedt veel lekkers: regionale fietsacties vergeleken

Wat zijn de verschillende ingrediënten van regionale fietsacties? Gabrielle Dijkstra – van der Burg, adviseur en fietsexpert bij &Morgen, vergelijkt in dit blog de recepten van fietsacties uit het hele land. Eerder deed ze in haar blog al uit de doeken wat het recept is voor een succesvolle fietsactie. Dat dit recept werkt, blijkt uit de resultaten die zij als adviseur in de regio Stedendriehoek boekte met de fietsactie Samen Schakelen. Bekijk ook zeker de bijlage met een uitgebreid overzicht van alle bekende regionale fietsacties mèt de behaalde resultaten.

Meer dan 90% van de mensen heeft openbaar vervoer in de buurt

maandag, 23 maart 2015

Meer dan 90% van de mensen heeft openbaar vervoer in de buurt

In sommige delen van het land staat het streekvervoer onder druk. Dit is vooral een gevolg van dalende rijkssubsidie in combinatie met laag openbaar vervoer-gebruik. De verwachting is dat er de komende jaren 'gaten' gaan vallen: gebieden zonder lijngebonden ov. Het CROW-KpVV deed onderzoek en levert cijfers om te kunnen helpen bij onderbouwde beleidsbeslissingen zijn er nu. Zij vergeleken de cijfers van 2013 met die van 2003 en 2008. Allereerst valt op dat het overgrote deel van de bevolking openbaar vervoer in
de buurt heeft. Slechts 7,6% had in 2013 noch een station, noch een halte in de
buurt. Anders dan we misschien vermoeden is het afgelopen decennium de ov-beschikbaarheid toegenomen, want in de jaren 2003 en 2008 was het aandeel inwoners
zonder ov in de buurt respectievelijk 8,3 en 7,8%. 

10 Slimme reisapps: 'ik blijf nog een uurtje thuis werken'

vrijdag, 13 maart 2015

 10 Slimme reisapps: 'ik blijf nog een uurtje thuis werken'

Als je om half 8 de wekker uitzet op je smartphone, is meteen duidelijk dat je deze ochtend beter thuis kan werken. Het verkeer staat helemaal vast en ook de treinen hebben vertraging. Je krijgt het advies om pas over 2 uur richting je werk te vertrekken. Mocht je dit advies niet willen opvolgen -bijvoorbeeld omdat je om 9 uur de eerste afspraak hebt staan- dan geeft je smartphone je meteen de snelste en handigste route. Zo kun je de file nog enigszins vermijden. &Morgen zette een aantal handige reisapps voor je medewerkers op een rij: slimme reisapps voor automobilisten en slimme reisplanners voor het handigste vervoersmiddel. 

ANWB ook gestart met autodelen

vrijdag, 13 maart 2015

ANWB ook gestart met autodelen

De ANWB lanceert een service voor iedereen die een auto wil lenen of uitlenen in de eigen woonbuurt. ANWB Auto Delen begint als pilot in vijf geselecteerde wijken in Den Haag, Delft, Rijswijk en Breda. Bij succes wordt de dienst landelijk uitgerold.

Trendrapport Rabobank: verdere daling leaseauto’s en meer duurzame mobiliteit

dinsdag, 10 maart 2015

Trendrapport Rabobank: verdere daling leaseauto’s en meer duurzame mobiliteit

Naar verwachting zal de komende jaren het autogebruik verder afvlakken en het aantal leaseauto's afnemen, voorspelt de Rabobank in de Automotive 2015 thema-update. Nieuwe vormen van duurzame mobiliteit zijn de voornaamste reden voor een lager autogebruik in Nederland.

Wat is dichterbij: snelweg of station?

donderdag, 05 maart 2015

Wat is dichterbij: snelweg of station?

Of je met de auto naar je werk gaat of de trein pakt, hangt waarschijnlijk ook af van het aanbod: kun je eerder een snelweg op of heb je een treinstation om de hoek? Het CBS analyseert ieder jaar het aanbod en de bereikbaarheid in haar cijfers over de Nabijheidsstatistiek. Hierin berekent het CBS jaarlijks de gemiddelde afstand (over de weg) tot een bepaalde voorziening. Vanaf ieder adres wordt de afstand tot – in dit geval – een treinstation of oprit van een rijks- of provinciale weg bekeken, en daaruit volgt een gemiddeld aantal kilometers. Zo moeten Nederlanders gemiddeld 1,7 kilometer overbruggen om op een snel- of provinciale weg te komen, en vijf kilometer voor een station. NRC-Q maakte hier een handige interactieve infographic van waarin per gemeente te zien is of je gemiddeld genomen sneller bij een treinstation of bij een hoofdverkeersweg bent.

Bron: NRC-Q

App beloont spitsmijdende studenten Maaslijn

dinsdag, 24 februari 2015

App beloont spitsmijdende studenten Maaslijn

Studenten die de spits mijden op de Maaslijn worden beloond met punten. De Reis je Rijk-app houdt bij wanneer ze reizen en via hun smartphone kunnen ze hun punten inwisselen voor cadeaus. Team SLIM, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Veolia Transport houden een pilot op de Maaslijn om studenten te verleiden vaker buiten de spits te gaan reizen. Daarmee willen ze de grote drukte op het traject tussen Venlo en Nijmegen verminderen.

Met app lege parkeerplaats vinden bij P&R Bronovo ziekenhuis

dinsdag, 24 februari 2015

Met app lege parkeerplaats vinden bij P&R Bronovo ziekenhuis

Een slimme koppeling van vraag en aanbod om een einde te maken aan het urenlange zoeken naar een parkeerplaats; dat biedt het project Uit-Je-Auto. Het koppelt lege parkeerplaatsen van bedrijven aan mensen die op zoek zijn naar een plekje voor hun auto. Sinds vorige week is de nieuwe P&R parkeerplaats bij het Bronovo Ziekenhuis beschikbaar. Bezoekers van Den Haag kunnen via een speciale app een parkeerplaats reserveren op de parkeerplaats, waarna zij kunnen overstappen op het openbaar vervoer, een taxi en in de toekomst een fiets.

[12 3 4 5  >>