Streekfietsbuffet biedt veel lekkers: regionale fietsacties vergeleken

dinsdag, 04 augustus 2015

Streekfietsbuffet biedt veel lekkers: regionale fietsacties vergeleken

Wat zijn de verschillende ingrediënten van regionale fietsacties? Gabrielle Dijkstra – van der Burg, adviseur en fietsexpert bij &Morgen, vergelijkt in dit blog de recepten van fietsacties uit het hele land. Eerder deed ze in haar blog al uit de doeken wat het recept is voor een succesvolle fietsactie. Dat dit recept werkt, blijkt uit de resultaten die zij als adviseur in de regio Stedendriehoek boekte met de fietsactie Samen Schakelen. Bekijk ook zeker de bijlage met een uitgebreid overzicht van alle bekende regionale fietsacties mèt de behaalde resultaten.

Streekfietsbuffet
Elke regio kent zijn eigen succesvolle fietsactierecepten: laat je inspireren door elkaars streekgerecht! Eerder gaf ik het recept voor een succesvolle fietsactie, waarbij de kookstijl van de betreffende kok het verschil kan maken. Zo zijn er in het hele land initiatieven om het fietsen te stimuleren. Het is net een uitgebreid buffet met allerlei streekgerechten. Een deel van de ingrediënten is vergelijkbaar, maar iedere kok heeft zo zijn eigen manier van bereiden en voegt streekgebonden elementen toe.

Een paar theelepels belonen, een flinke scheut korting en een snufje gamen
Op dit streekfietsbuffet stonden de afgelopen jaren verschillende gerechten. Zo kunnen medewerkers:

  • fietsbuffet2met korting een fiets of e-bike aanschaffen, zoals ruim 2.000 mensen deden via Slim Reizen Stedendriehoek en ruim 700 via Ga Slimmer reizen & werken. Succesvol door het gemak en de laagdrempeligheid.
  • een beloning krijgen per fietskilometer of fietsrit. Hierbij ligt de uitdaging in de registratie. Dit kan door het invullen van een registratieformulier bij IJmond Bereikbaar, via de toegangspas van de fietsenstalling of met een tag op de fiets bij de actie van Rijkswaterstaat in Midden Nederland of met behulp van GPS in de actie Burn Fat Not Fuel in Maastricht. Maar tegenwoordig experimenteert men ook met verschillende apps zoals de Verkeersonderneming met 2Track&go.
  • een beloning krijgen als je een collega uitdaagt of wordt uitgedaagd te gaan fietsen. Via de actie van Twente Mobiel zorgden 378 fietsers door het aanspreken van hun collega's of buren dat 595 automobilisten ook gingen fietsen.
  • deelnemen aan sponsoracties. In Haaglanden trapten ruim 2.600 mensen 2,33 miljoen woon-werkkilometer weg en brachten daarmee € 14.000 op voor twee goede doelen.
  • meedoen aan games zoals Toury van SLIM in de regio Arnhem Nijmegen waarmee medewerkers, alleen of met een team, via een app spelenderwijs naar bijvoorbeeld Rome fietsten.

Kiezen voor streekgebonden of toch gaan voor een nationaal fietsactierecept?
Maar......... medewerkers van regionale bedrijven kunnen van dit buffet vaak alleen kiezen voor het gerecht uit hun eigen streek. Terwijl zij soms liever iets anders eten. En vooral werkgevers met meer vestigingen in het land of van wie het werkgebied over de grens van een regio heen gaat, willen echter het liefst één schotel aanbieden waar ál hun medewerkers van kunnen smullen. Zij kunnen deze catering bijvoorbeeld nu al laten verzorgen door landelijk toepasbare initiatieven als de sponsoractie Fietsen scoort, het individueel laten uitproberen van e-bikes met behulp van een lokale rijwielhandelaar of gebieds- of bedrijfsbreed als onderdeel van rij2op5 en Trappers.

Onmisbare bijgerechten
fietsbuffet4Hoe lekker alle gerechten op het buffet of van de huiscateraar ook zijn, bij de toedeling van de sterren zijn andere zaken minstens zo belangrijk. Besteed daarom dezelfde aandacht aan de bijgerechten, zoals de hoogte van de beloningen en werking van de fietsapps, en het bedienend personeel dat zorgt voor de communicatie en de backoffice. Daarnaast dragen de presentatie en de entourage ook bij aan het succes van je (streek)gerecht. Dus zorg onder andere voor veilige (snel)fietsroutes, goede en voldoende stallingsplekken inclusief oplaadpunten in de stad, bij bedrijven maar ook in de vorm van Park & Bike zoals in Leeuwarden.

Masterchefs
De masterchefs van Beter Benutten keurden in het programma de afgelopen jaren alle streekgerechten. In de nieuwe ronde willen zij meer toe naar een landelijk hoofdgerecht dat centraal zal staan. Dit betekent dat de koks zich nu per regio kunnen gaan onderscheiden op de appetizer (communicatie), de bediening en entourage en het nagerecht (de backoffice). Zie ook het uitgebreide overzicht van regionale fietsacties met resultaten. We nodigen regio's van harte uit hun recept en resultaten aan te scherpen als deze niet of niet goed in het overzicht staan! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Overzicht regionale fietsacties inclusief resultaten

overzichtfietsacties

Lees ook het rapport 'Resultaten onderzoek fietsstimuleringsprojecten' in opdracht van Beter Benutten waarvoor bijna 2.000 deelnemers werden ondervraagd.  

voorkant rapport fiets