Goede routes, gezondheid en werkgeversvergoeding belangrijk voor woon-werkfietsers

donderdag, 14 maart 2013

Goede routes, gezondheid en werkgeversvergoeding belangrijk voor woon-werkfietsers

Verbetering van de infrastructuur en het sneeuw-/ijsvrij houden van de fietsroute zijn belangrijk om mensen te stimuleren meer of vaker de fiets te nemen. Ook gezondheid, de elektrische fiets en financiële vergoedingen door de werkgever spelen een rol. Aan fietspromotie wordt door werkgevers nauwelijks gedaan, maar ook fietsregelingen, waaronder de kilometervergoeding, zijn relatief onbekend en worden dus weinig benut. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een enquête onder meer dan 2800 fietsers, gehouden door SOAB Adviseurs in opdracht van Fiets filevrij, een project van de Fietsersbond. In het afgelopen jaar zijn negen nog aan te leggen snelfietsroutes en één gerealiseerde snelfietsroute op vergelijkbare wijze onderzocht. Doel daarvan was inzicht te krijgen in het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer, maar ook om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden om het fietsgebruik naar het werk verder te stimuleren.

Actie Rij2op5 werpt vruchten af

maandag, 07 januari 2013

Actie Rij2op5 werpt vruchten af

De fietsstimuleringsactie rij2op5 werpt vruchten af. Dat blijkt uit onderzoek naar de actie, die beoogt om werknemers minstens twee van de vijf werkdagen per fiets in plaats van met de auto naar hun werk te laten gaan. Aan de actie namen in 2012 in de regio Utrecht 115 bedrijven deel, merendeels via het programma Slim Werken Slim Reizen Midden Nederland. Uit eigen onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat bijna de helft van de deelnemers in 2011 en 2012 daarna vaker is gaan fietsen. Volgens de Fietsersbond gaat het om honderden mensen. Hun woon-werkafstand ligt tussen de 7,5 en 15 kilometer.

Europees project SEGMENT: Iedere doelgroep een andere aanpak

maandag, 07 januari 2013

Europees project SEGMENT: Iedere doelgroep een andere aanpak

Meer mensen op de fiets voor een beter bereikbare stad: het Europese project SEGMENT onderzoekt hoe marktsegmentatie kan worden ingezet om reisgedrag te beïnvloeden. De gemeente Utrecht is een van de deelnemers aan SEGMENT. Mark Degenkamp (senior adviseur mobiliteitsbeleid van de gemeente Utrecht) vertelt over nieuwe inzichten, ervaringen en resultaten. Voor de analyse van en campagne gericht op nieuwe medewerkers, werkte de gemeente Utrecht samen met &Morgen (begeleider van het werkgeversprogramma Slim Werken Slim Reizen Midden Nederland). Een samenvatting van dit artikel, geschreven door &Morgen adviseur Sandra de Geeter, is in Verkeerskunde 7/2012 verschenen onder de titel 'Meer segmenten, gerichtere lobby'. Lees hier het hele artikel.

Meander Medisch Centrum: Fluitend de berg op met een e-bike, bezoekers hebben weer parkeerplek

donderdag, 13 december 2012

Meander Medisch Centrum: Fluitend de berg op met een e-bike, bezoekers hebben weer parkeerplek

Medewerkers kwamen massaal met de auto omdat ze 'als een berg' opzagen tegen de klim omhoog naar het ziekenhuis op de Lichtenberg. Bezoekers klaagden echter steen en been over te weinig parkeerplekken. Voor Meander Medisch Centrum bracht een mooie e-bike aanbieding van &Morgen fietsstimulering onverwacht in een stroomversnelling. Medewerkers kochten tot nu toe al 100 e-bikes! 'Fietsen is vanzelfsprekend geworden en fietsstimulering is een hot item in het nieuwe vervoersplan' vertelt Arjan Wolsink van de afdeling P&O.

Stichtse Rijnlanden - bedrijfsfietsen voor medewerkers en bezoekers

donderdag, 06 december 2012

Stichtse Rijnlanden - bedrijfsfietsen voor medewerkers en bezoekers

Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is gevestigd in fietsstad Houten. 'Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een groene organisatie zijn. Daarom promoten we ook groen reizen onder onze medewerkers' vertelt senior beleidsadviseur Robert Dortmans. De bedrijfsfiets is een onderdeel daarvan. We stellen bedrijfsfietsen ter beschikking aan medewerkers die met het openbaar vervoer naar Houten komen. Voor elke medewerker die dat wil, staat een fiets klaar in het Fietstransferium. Het was een kleine moeite om ook voor bezoekers fietsen ter beschikking te stellen.'

Gemeente Houten: fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken

donderdag, 13 december 2012

Gemeente Houten: fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken

In 2009 voerde de gemeente een nieuw klimaatbeleid in. Een middel om de CO-2 uitstoot te verlagen, is het stimuleren van fietsen onder alle ambtenaren. Iets wat goed lukt door de inzet van diverse 'verleidingstechnieken'. Beleidsmedewerker milieu en duurzaamheid Bregje Tettelaar: 'Houten is al een echte fietsstad dus we hebben als gemeente een voorbeeldfunctie wat fietsen betreft. Dat vinden onze medewerkers ook maar wat zeker heeft geholpen, is dat fietsers dezelfde kilometer-vergoeding krijgen als autorijders. We vergoeden nu 15 cent per gefietste of gereden kilometer aan medewerkers die buiten Houten wonen. Extra voordeel voor fietsers is dat zij geen eigen bijdrage hebben voor woon-werkverkeer en automobilisten wel.'

Uitgebreid handboek elektrische fiets van GoPedelec

dinsdag, 04 december 2012

Uitgebreid handboek elektrische fiets van GoPedelec

Het EU-project GoPedelec heeft een informatief handboek gepubliceerd over de elektrische fiets dat nu ook in het Nederlands vertaald is. Het uitgebreide handboek gaat in op het economisch potentieel van de fiets en trends en geeft inzicht in technische aspecten plus praktijktips voor keuze, aankoop en gebruik. Verder bevat het handboek ook informatie over promotie van de e-bike en over milieu- en gezondheidsaspecten. Het boek is hier te downloaden, een exemplaar aanvragen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fietsersbond en B50 lanceren Fietsinspiratietool met Fietscalculator

maandag, 19 november 2012

Fietsersbond en B50 lanceren Fietsinspiratietool met Fietscalculator

Met de deze week gelanceerde Fietsinspiratietool leren bedrijven van elkaar wat ze kunnen doen om hun medewerkers te stimuleren om te gaan fietsen. Door middel van goede praktijkvoorbeelden en concrete informatie is in één oogopslag te zien wat bedrijven op simpele wijze kunnen doen om hun personeel te verleiden vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. De Fietscalculator geeft meteen aan wat dit oplevert aan kostenbesparing. De Fietsinspiratietool is een mooie aanvulling op onze eigen fietssite die uiteraard ook op deze site aan bod komt.

Rij2op5 Executive Award gewonnen door Gemeente Houten

dinsdag, 25 september 2012

Rij2op5 Executive Award gewonnen door Gemeente Houten

Dit jaar heeft de Fietsersbond de rij2op5 Executive Award toegekend aan Peter van der Linde, hoofd Informatie bij de gemeente Houten. Hij fietst dagelijks vanuit Utrecht naar zijn werk in Houten. Volgens zijn collega's is "slecht, regenachtig weer voor hem geen excuus, hij stapt gewoon op zijn fiets. Alleen bij grote uitzondering komt hij met de auto, maar als dat twee keer per jaar voorkomt is het veel." Peter van der Linde heeft zich tevens ingezet om alle fietsende medewerkers een opknapbeurt voor de fiets aan te bieden, de zogenaamde rij2op5 winterbeurt. Van der Linde ontving zijn Executive Award tijdens de rij2op5 actieweek van 2 tot 5 oktober. Hij mag drie maanden gratis op een E-bike fietsen.

10 Slimme apps voor fietsers

donderdag, 06 september 2012

10 Slimme apps voor fietsers

Voor medewerkers die de fiets pakken zijn er handige apps beschikbaar die het fietsen nog leuker maken. Bekijk de top 10 van slimme apps voor fietsers, opgesteld door VCC Oost. Deze apps geven onder andere informatie over snelheid, het weer, de kortste routes, fietsdiensten en OV-fietslocaties weer. Er is zelfs een app die uw smartphone omtovert in een fietslamp!

Nu ook fietsrouteplanner in Google Maps

dinsdag, 28 augustus 2012

Nu ook fietsrouteplanner in Google Maps

Fietsers kunnen vanaf nu via Google Maps een fietsroute plannen. De kaartendienst van Google is uitgebreid met honderden kilometers aan fietspaden in Nederland en België.

Fietscalculator berekent bespaarde kosten, calorieën en CO2

maandag, 30 juli 2012

Fietscalculator berekent bespaarde kosten, calorieën en CO2

Met de fietscalculator rekent u eenvoudig uit hoeveel u bespaart als een medewerker de auto laat staan en de fiets neemt. U vult alleen de afstand, frequentie en type auto in. De uitkomst laat zien hoe vriendelijk de fiets is voor portemonnee, milieu en gezondheid. U kunt de link op uw intranet plaatsen om uw medewerkers te stimuleren vaker de fiets te pakken.

Fietsen verlaagt ziekteverzuim

maandag, 30 juli 2012

Fietsen verlaagt ziekteverzuim

Twee dagen in de week de fiets pakken en de auto laten staan, is goed voor je gezondheid, dat weten we allemaal wel. Maar het is prettig om wat feitelijke onderbouwing te hebben voor deze bewering. Bijvoorbeeld voor collega's die nog niet geheel overtuigd zijn. TNO onderzocht het voor je:

Fietsinspiratie-tool: online fietsadvies

vrijdag, 16 maart 2012

Fietsinspiratie-tool: online fietsadvies

Vul het online fietsadvies in en bekijk direct de opbrengsten die fietsstimulering voor uw bedrijf kan hebben. U kunt op verschillende manieren gebruik maken van de fietsinspiratie-tool

Snelle fietsroutes in de regio

vrijdag, 16 maart 2012

Snelle fietsroutes in de regio

Op de fiets heb je geen last van de file én veroorzaak je er geen. Veel regio’s werken hard aan het verbeteren van de fietsinfrastructuur. Wist je dat in Nederland inmiddels al 5 snelle fietsroutes zijn gerealiseerd en er op dit moment nog minstens 16 worden aangelegd?

<<  1 2 3 4 [56  >>