Groningen stimuleert slimme fietsroutes om files tegen te gaan

maandag, 01 september 2014

Groningen stimuleert slimme fietsroutes om files tegen te gaan

De gemeente probeert studenten via slimme fietsroutes over alternatieve fietsroutes het Jaagpad en Park Selwerd naar Zernike te laten fietsen. Dan nemen ze niet de drukke Zonnelaan en dat kan een lange wachtrij op de afrit van de Ringweg helpen voorkomen. Want fietsers hebben daar voorrang op auto's. Fietsers op de 'slimme fietsroutes' fietsen onder de Ringweg door en komen geen stoplichten tegen. Die zijn er wel op de route over de Zonnelaan die studenten tot nu toe veel nemen. De twee 'slimme fietsroutes' zijn sneller.

Maatschappelijke baten fiets vele malen hoger dan kosten

maandag, 01 september 2014

Maatschappelijke baten fiets vele malen hoger dan kosten

De maatschappelijke baten van de fiets zijn 4 tot 11 keer groter dan de kosten. Dat is de conclusie van een onderzoek in Wallonië uitgevoerd door het studiebureau Transport&Mobility (T&M) Leuven.

Beloning voor fietsende medewerkers in Leeuwarden via Positive Drive app

maandag, 28 juli 2014

Beloning voor fietsende medewerkers in Leeuwarden via Positive Drive app

Vanaf 1 oktober worden fietsende forenzen van 37 bedrijven in Leeuwarden vijf maanden lang beloond voor hun fietsdagen. Deelnemende medewerkers gebruiken de mobiele app Positive Drive. Zij kunnen punten verdienen als ze op de fiets naar het werk gaan of gebruik maken van één van de Park & Bike locaties. De verdiende punten kunnen deelnemers omzetten in loten voor een loterij met iedere maand een aantrekkelijke volle prijzenpot gevuld door regionale bedrijven. Brabant werkt ook met deze app onder de naam B-Riders.

Positive Drive wordt mogelijk gemaakt door Werk Slim, Reis Slim en rij2op5.

De Werkkostenregeling en fietsstimulering

donderdag, 10 juli 2014

De Werkkostenregeling en fietsstimulering

Vanaf 1 januari 2015 gaat de Werkkostenregeling (WKR) in. Dit betekent niet dat je als werkgever niks meer voor je fietsende medewerker kunt doen. De Werkkostenregeling biedt juist kansen. Bijvoorbeeld om fietsen naar het werk als een volwaardig alternatief naast auto en OV in je mobiliteitsbeleid op te nemen. Op die manier verminder je parkeerproblemen en emissies en zorg je voor fittere en gezondere medewerkers. Lastig? Valt wel mee. 3PM zette 6 opties op een rij. 

Twente beloont fietsende automobilisten en bestaande fietsers

dinsdag, 01 juli 2014

Twente beloont fietsende automobilisten en bestaande fietsers

De jaarlijkse fietsactie van Twente Mobiel richt zich op de automobilisten (medewerkers die meer dan de helft van hun werkdagen met de auto naar het werk gaan). Dat is niks nieuws, wat wel nieuw is: ook de huidige fietsers (medewerkers die meer dan de helft van hun werkdagen met de fiets naar het werk gaan) hebben nu eens profijt van zo'n beloningsactie. Iedere keer als de deelnemende automobilist naar het werk fietst - en dus de auto laat staan, krijgen beide medewerkers een beloning.

rij2op5 zoekt e-bike testers in Leeuwarden

donderdag, 19 juni 2014

rij2op5 zoekt e-bike testers in Leeuwarden

Fietsstimuleringsactie rij2op5 komt met iets nieuws in Leeuwarden. Medewerkers van twee bedrijventerreinen (De Zwette en De Hemrik) kunnen zich rechtstreeks aanmelden om twee weken lang gratis een e-bike te testen. Hun werkgever hoeft dus niet mee te doen. Op De Zwette wordt de e-bike zelfs op de werkplek afgeleverd en weer opgehaald. Na afloop van de test krijgen deelnemers de Werk Slim Reis Slim voordeelpas en korting op de aanschaf van een e-bike. Medewerkers zijn enthousiast over dit nieuwe initiatief: de beschikbare e-bikes zijn vanaf het begin vrijwel continu uitgeleend en ook de reserveringen voor augustus en september stromen binnen. 

De e-bikeproef wordt aangeboden door Werk Slim, Reis Slim, een project van Leeuwarden Vrij-Baan. Jaarlijks organiseert zij rij2op5 in Leeuwarden.

Lees meer over e-bike testers gezocht.

Download de flyer.

 

Aantrekkelijke fietskorting Stedendriehoek zorgt voor stormloop

maandag, 16 juni 2014

Aantrekkelijke fietskorting Stedendriehoek zorgt voor stormloop

Sinds de fietsactie Samen Schakelen begin april startte in de regio Stedendriehoek, stijgt het aantal aanvragen gestaag. Al 68 werkgevers en 353 medewerkers meldden zich aan om in aanmerking te komen voor de fikse korting op de aanschaf van een nieuwe (elektrische) fiets. De korting varieert, al naar gelang de te fietsen afstand, van € 200,- tot € 400,-. De actie is erop gericht om automobilisten te stimuleren vaker met de fiets naar hun werk te gaan. Het aantal deelnemers is goed voor bijna 1.900 spitsmijdingen.  

10 Slimme fietsapps: To bike or not to bike?

maandag, 12 mei 2014

10 Slimme fietsapps: To bike or not to bike?

De fiets. Het blijft een vervoermiddel met twee kanten. Aan de ene kant gemak, ontspanning, goedkoop en fit op je werk verschijnen. Aan de andere kant bezweet aankomen, tegenwind en regen, weinig ruimte om je spullen te vervoeren en ga zo maar door. Als jij in deze laatste categorie valt, is het de moeite waard om eens een fietsapp uit te proberen. Ze stimuleren je met bijvoorbeeld kortingen en prijzen om vaker de fiets te pakken. Ook kan een fietsapp je alternatieve en verrassende fietsroutes laten zien. &Morgen zette 10 handige fietsapps voor je medewerkers op een rij.

Verrassende fietscijfers over woonwerkritten

donderdag, 15 mei 2014

Verrassende fietscijfers over woonwerkritten

De Kampioen hield onlangs een fietsenquête onder 7.000 respondenten. Daaruit kwamen ook een paar verrassende cijfers over de woonwerkritten die we per fiets afleggen:

* 44% pakt de fiets om op het werk te komen
* De helft van deze fietsers heeft een fietsregeling
* De meeste (84%) is tevreden over de fietsregeling
* De maximale afstand die we op de fiets naar ons werk willen afleggen, is 12 kilometer
* Wind, kou en regen? 39% van de fietsers deert het niet terwijl 61% het meest in de zomer fietst.

Bron: ANWB  

Leeuwarden, Amersfoort en Utrecht rijden 2op5

donderdag, 01 mei 2014

Leeuwarden, Amersfoort en Utrecht rijden 2op5

Dit voorjaar gaan 60 bedrijven in Leeuwarden, Amersfoort en Utrecht actief aan de slag met fietsstimulering door mee te doen aan de rij2op5 campagne. Donderdag 10 april was er een rij2op5 kick-off ontbijt voor deelnemende bedrijven uit Amersfoort. De bedrijven in Leeuwarden begonnen op 27 maart met het nieuwe rij2op5 seizoen.

Iedereen fietst? Brochure voor gemeenten om fietsen te stimuleren

dinsdag, 18 februari 2014

Iedereen fietst? Brochure voor gemeenten om fietsen te stimuleren

Niet iedereen fietst. Het verschilt per wijk en bevolkingsgroep. Maar hoe verleid je niet-fietsers om wel op de fiets stappen? De Fietsersbond heeft ervaringen en inzichten gebundeld in de brochure 'Iedereen fietst?' Hierin gaat het onder andere over fietslessen en fietsburgemeesters. Natuurlijk is het belangrijk dat je veilig kunt fietsen in een gemeente, maar je kunt mensen ook verleiden oude gewoontes te doorbreken. Of je kunt fietsers belonen via een app die bijhoudt hoeveel kilometer ze fietsen. Met inspirerende voorbeelden van campagnes uit andere gemeenten.
Bron: Fietsersbond

Download het boekje hier

NWO-Onderzoek: E-bike is een gedragsveranderaar

dinsdag, 18 februari 2014

NWO-Onderzoek: E-bike is een gedragsveranderaar

'De e-fiets is een gedragsveranderaar', dat meldden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam tijdens de tweede bijeenkomst van de Fietscommunity op 30 januari in Utrecht. Mensen die een e-fiets aanschaffen gaan frequenter fietsen, leggen langere afstanden af en pakken de fiets in plaats van de auto.

ING ontvangt Rij2op5 Bedrijven Award

dinsdag, 02 juli 2013

ING ontvangt Rij2op5 Bedrijven Award

ING is de winnaar van de Rij2op5 Bedrijven Award, een nieuwe aanmoedigingsprijs voor bedrijven die hun werknemers op de fiets krijgen. De prijs is onderdeel van stimuleringscampagne Rij2op5. &Morgen hielp de Fietsersbond, initiatiefnemer van Rij2op5, met het werven van deelnemers in Friesland.

Uit de auto en op de fiets

maandag, 10 juni 2013

Uit de auto en op de fiets

Medewerkers van verzekeringsmaatschappij ASR, de Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht krijgen van hun werkgevers de gelegenheid een elektrische fiets aan te schaffen met kortingen tot 50%. Deze aanbieding is onderdeel van het programma Beter Benutten waarmee grote organisaties uit de regio samenwerken aan een beter bereikbaar en duurzamer Utrecht. Als extra stimulans geeft het UMC een vergoeding van 5 euro voor elke dag dat medewerkers met de e-bike naar het werk komen. 

Fietsrouteplanner vernieuwd

donderdag, 04 april 2013

Fietsrouteplanner vernieuwd

De Fietsrouteplanner van de Fietsersbond is vernieuwd. De nieuwe planner is gebruiksvriendelijker vormgegeven, werkt ook op tablets en biedt de mogelijkheid routes op te slaan en te delen via mail en sociale media. Het einde van de vernieuwingen is volgens projectleider Bas Hendriksen nog lang niet in zicht. "Nog dit voorjaar kun je de planner ook makkelijk op je mobiele telefoon gebruiken, en na de zomer kunnen we ook apps voor Android en iOS aanbieden. Uiteindelijk kun je de Fietsersbond Routeplanner ook onderweg overal en altijd gebruiken." De vernieuwde Routeplanner is het eerste resultaat van de samenwerking tussen de Fietsersbond en energiebedrijf Eneco.

<<  1 2 3 [45 6  >>