Mobiliteitsbudget

Met een persoonlijk mobiliteitsbudget legt u de keuzevrijheid nog nadrukkelijker bij de medewerker neer. U geeft een medewerker een eigen budget, waaruit hij de kosten van zijn vervoer betaalt. Het geld dat overblijft van het budget, mag de medewerker (eventueel deels) houden. U kunt zo'n budget geven voor het woon-werkverkeer, maar u kunt ook overwegen om hier de dienstreizen in mee te nemen. De ervaring leert dat medewerkers hun zakelijke afspraken daardoor efficiënter gaan plannen. U kunt iedere medewerker een budget geven, maar ook een beperkte groep.

Ook voor leaserijders
Een persoonlijk mobiliteitsbudget past ook uitstekend bij uw medewerkers met een lease-auto; de leasekosten betalen zij vanuit het budget. Leaserijders gaan daardoor bewuster en zuiniger rijden. Daarnaast is het voor de leaserijder dan opeens ook interessant om voor die afspraak in hartje Amsterdam de trein te nemen; een kilometer met het openbaar vervoer kost bijna de helft van dezelfde kilometer in de leaseauto.

Denk verder aan de volgende zaken

  • Bepaal de hoogte van het budget. Wilt u ook zakelijke ritten hierin meenemen, ga dan bijvoorbeeld uit van (individuele) historische gegevens van het aantal ritten van uw medewerkers/functies.
  • Houd er rekening mee dat medewerkers halverwege het jaar soms een heel ander reispatroon krijgen (nieuwe functie, andere projecten of klanten). Het budget moet u hieraan kunnen aanpassen.
  • Spreek af wat er gebeurt met het geld dat overblijft van het budget. Is dit volledig voor de medewerker, of slechts gedeeltelijk (kostenbesparing voor u). Het deel dat u aan de medewerker uitkeert, is niet volledig belastingvrij.

Aanbieders van mobiliteitsbudgetten vindt u hier.

Meer lezen
Rapport Slim Reisbeleid in de praktijk

Dit rapport dient als inspiratie en handleiding voor werkgevers die overwegen een vorm van een mobiliteitsbudget in te voeren. Het rapport bevat onder andere praktijkvoorbeelden van tien bedrijven die al met een mobiliteitsbudget werken. Daarnaast laat het zien wat er op het gebied van (financiële) prikkels mogelijk is om het reisgedrag van werknemers te beïnvloeden aan de hand van verschillende modellen van beïnvloedingsprincipes.
Bron: &Morgen en Syndesmo in opdracht van de B50

Whitepaper Ins & outs van een mobiliteitsbudget
Wat is het voordeel van een mobiliteitsbudget ten opzichte van 'traditionele' vervoersregelingen? Hoe zet u een bonus-malus budget in voor medewerkers met een leaseauto? En waar moet u op letten als je overweegt om met mobiliteitsbudgetten te gaan werken? Dit whitepaper geeft antwoord op deze en andere vragen rondom het mobiliteitsbudget. Inclusief veel praktijkvoorbeelden en een stappenplan voor invoering.Bron: Workaway