Primeur: deelfiets openen met code via je smartphone in Delft-Zuid

maandag, 08 december 2014

Primeur: deelfiets openen met code via je smartphone in Delft-Zuid

Met een code op zijn mobiel opende de Delftse wethouder Lennart Harpe het fietsslot van een van de deelfietsen in Delft-Zuid. Hij had daarmee een wereldprimeur. Deze bijzondere fiets maakt deel uit van de maatregelen verbonden aan een Gastvrij Bereikbaar Delft-Zuid. Naast de deelfietsen kunnen bezoekers en medewerkers ook gebruik maken van e-bikes, e-scooters, een e-shuttle vanaf station Delft-Zuid en mobiliteitskaarten. Dit alles om Delft-Zuid gastvrij bereikbaar te maken.

Slimme vervoermiddelen via gezamenlijk platform reserveren
Op dit moment zijn al 4 van deze slimme deelfietsen te reserveren. In totaal worden het er 35, verspreid over de campus en het omliggende gebied. Verder zijn er 12 e-bikes en 8 e-scooters beschikbaar. De maatregelen kwamen tot stand dankzij een unieke samenwerking tussen vele partijen, o.a. gemeente Delft, het Stadsgewest Haaglanden en TU Delft. De slimme vervoersmiddelen zijn lokaal georganiseerd en worden aangeboden op het platform Link2D.nl. Hier kun je de vervoersmiddelen zoals de fiets reserveren. Geïnteresseerden maken een account aan en kunnen daarna fietsen, e-bikes of de shuttle proberen. Een aantal van de diensten zoals de e-bike, deelfiets is bij de start tijdelijk gratis te gebruiken. De e-shuttle kost per rit afhankelijk van de afstand € 1,50 tot € 3,-.

Gastvrij bereikbaar
"De samenwerking heeft een toegevoegde waarde", zegt Frank Bazelmans van de OFD11. "Het gebied (Delftech Park, TU Delft en Technopolis) was lastig toegankelijk, maar wordt nu gastvrij bereikbaar voor werknemers en bezoekers zonder dat de bestaande toegangswegen extra worden belast. Dit betekent dat dit uitgestrekte gebied de komende jaren nog in bedrijvigheid en aantallen werknemers kan groeien. Tegelijkertijd is gedacht aan duurzaamheid en leefbaarheid doordat het extra vervoer dat wordt ingezet elektrisch is en dus zo min mogelijk emissie uitstoot."

Gastvrij Bereikbaar Delft is mogelijk gemaakt door het programma Beter Benutten Haaglanden in samenwerking met Bereikbaar Haaglanden.

Bron: Bereikbaar Haaglanden