Meer dan 10.000 nieuwe spitsmijders zijn Wild! van de Spits in Rotterdam

dinsdag, 28 april 2015

Meer dan 10.000 nieuwe spitsmijders zijn Wild! van de Spits in Rotterdam

Het spitsmijden-project "Wild! van de Spits" van De Verkeersonderneming in Rotterdam is populair: anderhalve maand na de start doen al meer dan 10.000 nieuwe spitsmijders mee. Of je nu de fiets pakt, met het OV reist, thuiswerkt of kiest voor vervoer over water; alles wordt beloond in de Rotterdamse regio, behalve met de auto in de spits reizen.

Thuiswerken populairste alternatief
Het doel is om dagelijks 4.100 spitsmijdingen op de A16, A20 en de Algerabrug te realiseren. Gemiddeld zorgen in totaal 10.036 deelnemers nu al voor ruim 4.000 spitsmijdingen per dag. Ook in 2014 liep Wild! van de Spits in deze regio. Uit een enquête onder deze deelnemers bleek dat thuiswerken het meest populaire alternatief is voor de auto in de spits. Gevolgd door het openbaar vervoer op 2 en op 3 de (e-)fiets/scooter. Deelnemers kunnen maximaal € 140,- per maand verdienen.

Blijvend spitsmijden
Uit dezelfde enquête kwam naar voren dat maar liefst 87% van de ex-deelnemers van plan was na afloop de spits te blijven mijden. En dat is precies de opzet van Wild! van de Spits. Dit project, mede gefinancierd vanuit het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, is bedoeld om automobilisten bewust na te laten denken over voor hen passende alternatieven voor de auto in de spits.

Beloning alleen in begin belangrijk
Hans Stevens, programmamanager van De Verkeersonderneming: "Bekend is dat mensen met een beloningsprikkel bereid zijn na te denken over ander reisgedrag. Na verloop van tijd is de financiële beloning minder relevant en wegen andere voordelen van het alternatief zwaarder. Zoals tijdwinst, kostenbesparing en/of fitheid."

Nieuwe groep deelnemers
De deelnemers uit 2014 doen dit jaar niet meer mee. Zij maken plaats voor een nieuwe groep enthousiaste spitsmijders. Het project loopt tot eind 2015. Wild! van de Spits maakt onderdeel uit van de Marktplaats voor Mobiliteit waar je allerlei alternatieven vindt voor de auto in de spits. Deelnemers hebben dus volop keuze welk alternatief het beste bij hen past.

Bron: Beter Benutten en Reiskostenblog