10 Slimme reisapps: 'ik blijf nog een uurtje thuis werken'

vrijdag, 13 maart 2015

 10 Slimme reisapps: 'ik blijf nog een uurtje thuis werken'

Als je om half 8 de wekker uitzet op je smartphone, is meteen duidelijk dat je deze ochtend beter thuis kan werken. Het verkeer staat helemaal vast en ook de treinen hebben vertraging. Je krijgt het advies om pas over 2 uur richting je werk te vertrekken. Mocht je dit advies niet willen opvolgen -bijvoorbeeld omdat je om 9 uur de eerste afspraak hebt staan- dan geeft je smartphone je meteen de snelste en handigste route. Zo kun je de file nog enigszins vermijden. &Morgen zette een aantal handige reisapps voor je medewerkers op een rij: slimme reisapps voor automobilisten en slimme reisplanners voor het handigste vervoersmiddel. 

Reisapps voor automobilisten en reisplanners voor flexibele reizigers

De hierboven beschreven situatie klinkt misschien wat futuristisch, maar is voor een aantal mensen al dagelijkse realiteit. Zij gebruiken verschillende apps om zo op de hoogte te blijven van de actuele situatie op de weg en om te beslissen of ze beter de bus kunnen nemen of de auto. De laatste jaren zijn er dan ook veel verschillende apps op de markt gekomen die op deze ontwikkeling inspelen. Welke app het beste is, hangt helemaal af van wat je van een app verwacht. 

Twee soorten
Er zijn grofweg twee soorten reisapps te onderscheiden:

  • Slimme reisapps voor automobilisten
  • Slimme reisplanners voor het handigste vervoersmiddel

De apps voor automobilisten laten je bijvoorbeeld zien waar de file staat, waar je goedkoop kunt tanken en navigeren je naar je bestemming. De reisplanners geven je een overzicht van alle reisopties om zo een slimme keuze te kunnen maken en ze geven bijvoorbeeld de route naar het station aan.

Geschikt voor
Alle apps zijn geschikt voor de Iphone (behalve Mobile Ninja), de meesten ook voor smartphones met Android en een enkeling is ook geschikt voor Windows. Eén app is onderdeel van een compleet pakket voor je medewerkers; Reisbalans. Deze is dan ook alleen beschikbaar voor gebruikers van dit pakket. Welbekende apps zoals 9292 en de NS reisplanner zijn buiten beschouwing gelaten.
Klik op het schema hieronder voor een grotere versie.

reisappsmaart2015afbeelding

Reisbalans: compleet dienstenpakket

reisbalans2De app van Reisbalans maakt deel uit van een compleet pakket met onder andere een reisplanner, een OV-kaart, rittenadministratie en eventueel een mobiliteitsbudget. Voor werkgevers maakt Reisbalans reisgedrag en kosten volledig inzichtelijk en geeft het administratieve eenvoud. Werknemers kunnen zelf beslissen hoe zij naar het werk komen en dit wordt automatisch bijgehouden. De app geeft niet zelf aan wat de beste optie is, je moet zelf aangeven hoe je wilt reizen. Handig is dat per optie wordt weergeven hoeveel tijd, geld en Co2 de optie kost. Ook geeft de app overzichtelijk weer hoeveel overstappen je moet maken om je bestemming te bereiken. Extra mogelijkheden zijn automatische GPS-tracking van je ritten, declareren van reiskosten en bijhouden van kilometerstanden.

iPhone versie
Android versie

TimesUpp: je persoonlijke reisassistent

TimesUpTimesUpp is de enige app die alleen geschikt is voor de Iphone. De app wordt goed beoordeeld in de appstore, hoewel het aantal beoordelingen wat aan de lage kant is. Het leuke aan deze app is dat hij gekoppeld wordt aan je agenda, waardoor de app in je agenda kan zien waar en wanneer je ergens moet zijn. TimesUpp zoekt dan het adres al voor je op en maakt gebruik van Tom Tom Traffic data om je snel door het verkeer heen te loodsen. Het is daarnaast mogelijk om een pushbericht te ontvangen als het tijd is om te vertrekken. Sinds de laatste update kun je ook via whatsapp of social media je ETA doorgeven aan je afspraak. Een handige reminder voor mensen die vaak te laat komen. En de kaartjes met file-informatie geven nu ook een overzicht van vrije parkeerplekken in de garages van een groot aantal steden.
iPhone versie

VID app: geen reclame meer, wel thuiswerkadvies

VIDMet de VID app kun je routes aanmaken en vervolgens krijg je een waarschuwing als er een file staat op een van deze routes. De app genereert dan alternatieve routes en navigeert je daarheen. De VID app is de enige app die je een thuiswerkadvies kan geven als er teveel file staat. De VID app wordt vrij negatief beoordeeld, in de android store met 190 negatief tegen 82 positief, in de iPhone store zijn er nog niet genoeg beoordelingen beschikbaar. De nieuwe versie toont geen reclame meer, wat het grootste hekelpunt was van de gebruikers.
iPhone versie
Android versie

ANWB Onderweg: zeer uitgebreid

ANWBDe ANWB onderweg app krijgt van iPhone gebruikers met 4 uit 5 sterren een goede beoordeling, android gebruikers oordelen ook goed met 1.059 positief tegen 244 negatief. Een veel genoemd pluspunt is dat de tankstations waar leden met voordeel kunnen tanken, worden weergeven op de kaart. De app is verder heel uitgebreid: actuele verkeersinformatie, OV, samenrijden, parkeertarieven, parkeergeld betalen (alleen voor leden) en natuurlijk de wegenwachtservice.
iPhone versie
Android versie

Smart app: meet en prikkelt je reisgedrag in Enschede

smartappDe Smart app is een initiatief van gemeente Enschede en kun je ook alleen in die regio gebruiken. Het is interessant dat de app je reisgedrag meet en je vervolgens uitdaagt om hier slimmer/duurzamer mee om te gaan. Challenges prikkelen je om anders om te gaan met je reisgedrag. Ook laat de Smart app zien hoeveel calorieën je verbruikt hebt tijdens je reis en wat het effect op het milieu is. De app is recent uitgebreid met een heatmap, waarop je snel kunt zien waar het vast staat.
iPhone versie
Android versie

 

Waze: eerlijk zullen we alles delen

WazeWaze, een van de grootste apps die ook in andere landen (Spanje, UK, Italië etc. ) wordt gebruikt, is gebaseerd op een community benadering. Gebruikers delen informatie om elkaar te waarschuwen voor verkeersopstoppingen, controles of ongelukken en ze delen benzineprijzen. Waze navigeert je door het verkeer en laat je zien waar je vrienden rijden. Ook maakt Waze het mogelijk om gemakkelijk carpoolafspraken te maken of om pakketjes op te halen. Als je even geen zin hebt om te laten zien waar je rijdt, kan je ook voor de onzichtbare optie gaan en nog steeds gebruik maken van alle informatie, zonder dat anderen je zien.
iPhone versie
Android versie
Windows versie

Mobile Ninja: inclusief karma

MobileNinjaappHet onlangs gelanceerde Mobile Ninja is ook (deels) gebaseerd op een community benadering. Reizigers kunnen informatie met elkaar delen en elkaar waarschuwen voor opstoppingen. De app laat je alle reismogelijkheden zien en helpt je met het maken van de juiste keuze. OV, auto en lopen worden overzichtelijk met elkaar vergeleken en per optie zie je hoe lang de reis duurt, wat deze kost, hoeveel Co2 de rit kost en hoeveel karma de rit oplevert.
iPhone versie
Android versie

Brabant OV: ook voor boven de rivieren

brabantovappOndanks de naam is de Brabant OV app in heel Nederland te gebruiken. Wel geeft de app naast reisinformatie Brabants nieuws en tips over uitjes in Brabant, iets waar je als je niet in Brabant woont waarschijnlijk geen behoefte aan hebt. De app geeft realtime reistijden en biedt een agendaplanner in combinatie met OV vervoer. De ratings zijn helaas niet zo positief; voor de android versie geven 23 beoordelaars 5 sterren en 35 maar 1 ster. De 15 iPhone gebruikers geven de app maar 1,5 ster. Desondanks geen slechte app, met name als je een dagje uit naar Brabant wil plannen.
iPhone versie
Android versie

Go About: altijd up-to-date

fotogoaboutappGo About is (nog) geen app, maar een webapplicatie. Go About claimt een van de eerste echte deur-tot-deur reisplanners te zijn. Wat mooi is aan het programma is dat het zich baseert op een persoonlijk mobiliteitsprofiel zodat alleen relevante reisadviezen worden gegeven. Naast al het mogelijke OV neemt Go About ook P+R's mee en zet het in een helder overzicht alle opties op een rij.
www.goabout.com 

 

Filejeppen: spring voorbij de file

FilejeppenAls laatste is recent ook de Filejeppen app gelanceerd. Fierljeppen maar dan anders. De app laat zien hoe lang je reis gaat duren, welke route je op dat moment het beste kunt nemen en welk vervoermiddel op dat moment de beste optie is. Leuk is dat de app ook de e-bike meeneemt in het reisadvies en dat je door bepaalde acties te vervullen badges kunt verdienen die je kunt inwisselen bij winkels in de buurt. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke winkels dit zijn, maar het idee is in elk geval een goede stimulans om de file te vermijden.
iPhone versie
Android versie

Conclusie

Over het algemeen zijn er veel goede, mooi ontwikkelde apps op de markt om je te helpen slimmer, sneller en milieuvriendelijker te reizen. Puntje van aandacht is dat je veel apps niet goed kunt vinden in de app store. Verder bieden sommige apps leuke extraatjes, maar de vraag is wat je daar nu daadwerkelijk aan hebt. Zet voor jezelf goed op een rijtje wat je van een app verwacht en wat jij belangrijk vindt. Gebruik je (bijna) nooit het OV? Neem dan ook geen app die deze optie weergeeft, maar ga voor een app met actuele filemeldingen en goede navigatie. Het is in ieder geval goed om te zien dat het aanbod in dit soort reisapps groeit en voor een steeds grotere groep mensen relevant is. Zo staan we hopelijk net even iets minder met elkaar in de file.