Meer dan 10.000 nieuwe spitsmijders zijn Wild! van de Spits in Rotterdam

dinsdag, 28 april 2015

Meer dan 10.000 nieuwe spitsmijders zijn Wild! van de Spits in Rotterdam

Het spitsmijden-project "Wild! van de Spits" van De Verkeersonderneming in Rotterdam is populair: anderhalve maand na de start doen al meer dan 10.000 nieuwe spitsmijders mee. Of je nu de fiets pakt, met het OV reist, thuiswerkt of kiest voor vervoer over water; alles wordt beloond in de Rotterdamse regio, behalve met de auto in de spits reizen.

SLIM uit de spits: succesvol spitsmijden project Arnhem-Nijmegen in cijfers

dinsdag, 28 april 2015

SLIM uit de spits: succesvol spitsmijden project Arnhem-Nijmegen in cijfers

Het succesvolle spitsmijden project 'SLIM uit de spits' dat de afgelopen twee jaar liep in regio Arnhem-Nijmegen krijgt een vervolg. SLIM uit de spits wordt ingezet tijdens de werkzaamheden aan de A12 op het traject Veenendaal-Arnhem-Grijsoord en later tijdens de werkzaamheden aan de Waalbrug, die in 2017 starten. SLIM uit de Spits is het grootste spitsmijdproject van Nederland. In de afgelopen 2 jaar werden automobilisten die vaak in de spits rijden uitgedaagd om hun reisgedrag aan te passen. De deelnemers kregen voor het spitsmijden een beloning in de vorm van spaarpunten die ze konden besteden in de webshop. Enkele resultaten op een rij.

Brabant: site met alle vervoersopties in de regio

maandag, 13 april 2015

Brabant: site met alle vervoersopties in de regio

Wat zijn de reismogelijkheden in de kleine dorpskernen? Regiotaxi ontwikkelde op verzoek van de provincie en de 12 gemeenten van Noordoost-Brabant in samenwerking met Go About de website www.ikwilvervoer.nl. De site biedt een overzicht van alle lokale mogelijkheden: naast het openbaar vervoer, de fiets en de (deel)auto staan ook de Regiotaxi, vrijwillige hulpdiensten en lokale vrijwilligersinitiatieven erop. 

10 Slimme reisapps: 'ik blijf nog een uurtje thuis werken'

vrijdag, 13 maart 2015

 10 Slimme reisapps: 'ik blijf nog een uurtje thuis werken'

Als je om half 8 de wekker uitzet op je smartphone, is meteen duidelijk dat je deze ochtend beter thuis kan werken. Het verkeer staat helemaal vast en ook de treinen hebben vertraging. Je krijgt het advies om pas over 2 uur richting je werk te vertrekken. Mocht je dit advies niet willen opvolgen -bijvoorbeeld omdat je om 9 uur de eerste afspraak hebt staan- dan geeft je smartphone je meteen de snelste en handigste route. Zo kun je de file nog enigszins vermijden. &Morgen zette een aantal handige reisapps voor je medewerkers op een rij: slimme reisapps voor automobilisten en slimme reisplanners voor het handigste vervoersmiddel. 

Wat is dichterbij: snelweg of station?

donderdag, 05 maart 2015

Wat is dichterbij: snelweg of station?

Of je met de auto naar je werk gaat of de trein pakt, hangt waarschijnlijk ook af van het aanbod: kun je eerder een snelweg op of heb je een treinstation om de hoek? Het CBS analyseert ieder jaar het aanbod en de bereikbaarheid in haar cijfers over de Nabijheidsstatistiek. Hierin berekent het CBS jaarlijks de gemiddelde afstand (over de weg) tot een bepaalde voorziening. Vanaf ieder adres wordt de afstand tot – in dit geval – een treinstation of oprit van een rijks- of provinciale weg bekeken, en daaruit volgt een gemiddeld aantal kilometers. Zo moeten Nederlanders gemiddeld 1,7 kilometer overbruggen om op een snel- of provinciale weg te komen, en vijf kilometer voor een station. NRC-Q maakte hier een handige interactieve infographic van waarin per gemeente te zien is of je gemiddeld genomen sneller bij een treinstation of bij een hoofdverkeersweg bent.

Bron: NRC-Q

Simpele en nuttige reisapp scoort het best

dinsdag, 24 februari 2015

Simpele en nuttige reisapp scoort het best

Mobiliteitsapps slaan vooral aan wanneer ze nuttig zijn en gemakkelijk in het gebruik. Als ze iets extra's bieden qua 'genot (een mooie vormgeving, mogelijkheden tot spel en plezier, enzovoort) is dat mooi meegenomen maar niet doorslaggevend. Dit blijkt uit het onderzoek 'Mobiel met mobieltjes' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in opdracht van Beter Benutten. Het KiM heeft een structurerend kader ontwikkeld om een aantal mobiliteitsapps te beschrijven. Er is gekeken naar de wijze waarop de te verwachten gedragsreacties bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van het programma Beter Benutten van het ministerie van IenM. Door de verschillende aspecten in beeld te brengen is in te schatten of mensen de app gaan gebruiken en mogelijk hun mobiliteitsgedrag gaan aanpassen. In die gedragsaanpassing zitten de potentiële voordelen voor het beleid. Zie ook de vergelijking van 10 slimme reisapps die &Morgen eerder maakte.  

Met app lege parkeerplaats vinden bij P&R Bronovo ziekenhuis

dinsdag, 24 februari 2015

Met app lege parkeerplaats vinden bij P&R Bronovo ziekenhuis

Een slimme koppeling van vraag en aanbod om een einde te maken aan het urenlange zoeken naar een parkeerplaats; dat biedt het project Uit-Je-Auto. Het koppelt lege parkeerplaatsen van bedrijven aan mensen die op zoek zijn naar een plekje voor hun auto. Sinds vorige week is de nieuwe P&R parkeerplaats bij het Bronovo Ziekenhuis beschikbaar. Bezoekers van Den Haag kunnen via een speciale app een parkeerplaats reserveren op de parkeerplaats, waarna zij kunnen overstappen op het openbaar vervoer, een taxi en in de toekomst een fiets.

Flexibel OV? Op Texel werkt het al!

dinsdag, 17 februari 2015

Flexibel OV? Op Texel werkt het al!

Texelhopper is een nieuw ov-concept van vaste buslijnen in combinatie met vervoer op bestelling. Texelhopper geeft de zekerheid van een vaste buslijn met de flexibiliteit van vraagafhankelijk vervoer in één vervoersysteem. Met deze pilot verkennen provincie en gemeenten een oplossing voor een toenemend probleem. Buiten de stedelijke gebieden komt het traditionele ov niet tegemoet aan de vraag van de reiziger. Dat zie je terug in afnemende bezetting, te lege bussen. Hoe lost Texelhopper dat op? Florien Molendijk, teamleider collectief vervoer van de provincie Noord-Holland schrijft hier uitgebreid over in OV Magazine.

Autodeel Award voor gemeenten

maandag, 16 februari 2015

Autodeel Award voor gemeenten

Alle gemeenten in Nederland kunnen zich inschrijven om de Autodeel Award te winnen die Natuur & Milieu uitreikt in het kader van haar Hopper campagne. Winnaar wordt de gemeente die erin slaagt om de grootste versnelling met autodelen te maken in één jaar tijd. De gemeenten die zich inschrijven, krijgen tijdens de wedstrijdperiode workshops, kennis en inspirerende praktijkvoorbeelden om meteen aan de slag te gaan.

Mobiliteit in cijfers

dinsdag, 10 februari 2015

Mobiliteit in cijfers

De ANWB publiceerde in haar blad Kampioen feiten en cijfers over mobiliteit in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat we in Nederland meer fietsen hebben dan inwoners? Dat we per dag gemiddeld 30 kilometer afleggen? En dat meer dan een half miljoen mensen dagelijks met het OV naar hun werk reizen tegen anderhalf miljoen fietsers?

Pilot met zelfrijdende auto's tussen station en campus Wageningen

maandag, 09 februari 2015

Pilot met zelfrijdende auto's tussen station en campus Wageningen

De provincie Gelderland start eind 2015 met een pilot met twee zelfrijdende auto's tussen station Ede-Wageningen en de campus in Wageningen. Daarmee heeft de provincie een wereldprimeur. Reizen met de zelfrijdende auto van de provincie Gelderland is gratis tijdens de pilot. De auto valt niet onder de ov-concessie. De regering wil dat Nederland een gidsland wordt in zelfrijdende voertuigen. Naast de Gelderse pilot komt er een proef met automatisch vrachtverkeer in de Rotterdamse haven. 

Succesvolle crowdfunding Tripmanager voor landelijke dekking zakenauto op afroep

donderdag, 11 december 2014

Succesvolle crowdfunding Tripmanager voor landelijke dekking zakenauto op afroep

Afgelopen vrijdag startte de crowdfunding van TripManager, de maandagochtend erop was de 450.000 euro al binnen. TripManager is een kruising tussen autodelen en autoverhuur. Het brengt werknemers op afroep een auto naar keuze op hun werkplek voor zakelijk en privé gebruik. De bedoeling is dat op deze manier werkgevers én werknemers ontzorgd worden op het gebied van flexibele privé- en zakelijke mobiliteit.

Primeur: deelfiets openen met code via je smartphone in Delft-Zuid

maandag, 08 december 2014

Primeur: deelfiets openen met code via je smartphone in Delft-Zuid

Met een code op zijn mobiel opende de Delftse wethouder Lennart Harpe het fietsslot van een van de deelfietsen in Delft-Zuid. Hij had daarmee een wereldprimeur. Deze bijzondere fiets maakt deel uit van de maatregelen verbonden aan een Gastvrij Bereikbaar Delft-Zuid. Naast de deelfietsen kunnen bezoekers en medewerkers ook gebruik maken van e-bikes, e-scooters, een e-shuttle vanaf station Delft-Zuid en mobiliteitskaarten. Dit alles om Delft-Zuid gastvrij bereikbaar te maken.

Onderzoek ALD onder leaserijders: ze zijn verknocht aan de auto maar willen wel meer keuzevrijheid

dinsdag, 02 december 2014

Onderzoek ALD onder leaserijders: ze zijn verknocht aan de auto maar willen wel meer keuzevrijheid

ALD Automotive deed onderzoek onder bijna 400 leaserijders om erachter te komen welke trends zij belangrijk vinden, wat ze van een mobiliteitsbudget vinden en welke rol zijn van hun werkgever verwachten. Hieronder de belangrijkste conclusies van dit onderzoek.

Gebruik TimesUpp app zorgt voor 37.000 minder auto’s in de file in oktober

dinsdag, 25 november 2014

Gebruik TimesUpp app zorgt voor 37.000 minder auto’s in de file in oktober

Afgelopen maand besloten automobilisten tenminste 37.000 keer om niet met de auto in de file aan te sluiten. Koploper was Rotterdam waar ruim 7.300 minder ritten in de spits werden gereden. Al deze automobilisten kregen op tijd een waarschuwing via de app TimesUpp dat het druk was op hun geplande route en besloten óf om niet te reizen óf buiten de spits te reizen.

[12 3  >>